У 2022 році культурна громадськість України відзначатиме 300-річчя з дня народження найвідомішого українського філософа, поета та просвітителя – Григорія Савича Сковороди (1722-1772 рр.). Для працівників і представників усіх факультетів Харківського національного університету внутрішніх справ за підтримки профспілкової організації університету була організована подорож до Сковородинівки – місця останніх місяців життя Григорія Сковороди.

Автобусна екскурсія розпочалася в історичному центрі нашого міста, поруч із будівлею Харківського історичного музею ім. Миколи Сумцова, що веде свій родовід від «Музею Слобідської України ім. Григорія Савича Сковороди», створенного у 1920 році. І це не випадково, бо саме філософський рівень розуміння історії, культури та науки відкриває нам справжні сенс, завдання і зміст буття, як окремої людини, так і цілої нації. У Сковороді поєдналися найголовніші культурні здобутки барокової культури, він своїм просвітницьким впливом підготував грунт для відкриття Харківського університету, який став своєрідною alma mater майже для всіх сучасних вишів міста.

Восени 2021 року на базі Національного меморіально-літературного музею було проведено ХХІХ міжнародну наукову конференцію, присвячену  одному з перших професорів Університету внутрішніх справ, багаторічному завідувачу кафедри філософії та політології, доктору філософських наук, професору Олександру Кривулі (14.10.1941 – 15.03.2012 рр.). Ми пам’ятаємо, що саме з його ініціативи у нашому університеті було започатковано перші у Харкові міжнародні Сковородинівські читання – наукові конференції присвячені дослідженню спадщини найвидатнішого українського філософа та актуальним науковим питанням. Серед останніх таким є захист суспільної моралі, традиційних та загальнолюдських цінностей в українському суспільстві, без чого неможливе його збереження, як носія власного духу. ХХ століття спростувало сліпу віру людства у головуючу і самодостатню роль науки та постійний суспільний прогрес. Без вірно визначених орієнтирів людина не здатна будувати світле майбутнє, а науковий прогрес обертається проти неї і самої природи. У цьому полягає сьогодні актуальність релігійної філософії Григорія Сковороди загалом та її етичних настанов, а також самих питань над якими розмірковував великий українець. Його поезія, байки, філософські твори та листи – усе це є скарбом, який допомагатиме у подоланні проблем сучасності, бо ж людська натура не змінюється з часом і вічні цінності залишаються орієнтиром та суддею, для тих, хто забуває про їх наслідування і плекання протягом усього свого життя.

Під час проведених працівниками музею екскурсій присутні відчули наскільки цікавою і близькою нашим сучасникам людиною є Григорій Сковорода. Пробуджений інтерес до спадщини філософа має можливість реалізуватися у самоосвіті і науковій творчості під час наступних років.

Представники університету вдячно оцінили можливість помилуватися осінньою красою цього куточка Слобожанщини, оглянути розташовані у англійському парку скульптури, які присвячені творчості великого філософа. Тому залишається тільки подякувати профспілковому комітету ХНУВС та його голові Валерію Івановичу Московцю за подібні подорожі!

Директор музею Андрій Прохоров