Доцентка кафедри кримінального права та кримінології факультету № 6 Вікторія Давиденко провела для студентів виїзне бінарне заняття з дисципліни «Кримінально-виконавче право» за темою «Організація соціально-виховної роботи із засудженими» спільно зі співробітницею центру-музею А.С. Макаренка Північно-Східного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань Оленою Липчанською.

Студентам третього курсу, які навчаються за спеціальністю «Право», розповіли про діяльність видатного педагога, реформатора та письменника Антона Макаренка, якого вважають одним із найвидатніших педагогів світу. Його теорія і методика виховання в колективі та теорія сімейного виховання, розроблені в 1920-ті роки в Україні, є предметом досліджень науковців багатьох країн.

Антон Макаренко створив два взірцевих виправо-виховних заклади – трудову колонію для неповнолітніх правопорушників ім. М. Горького, Харківську трудову комуну ім. Ф. Дзержинського. Тисячі правопорушників, дітей без нагляду не тільки підняв «із дна» життя, але й повернув до життя, виховав їх передовими громадянами.

Антон Семенович залишив багату науково-педагогічну спадщину, написавши понад 150 творів (романів, повістей, наукових статей). Він розробив і здійснив систему виховання «важких дітей», поєднавши у своїй методиці теорію виховного колективу і практику трудового виховання. Здійснив реформування загальноосвітньої та професійної школи.

Крім того, студентам розповіли про історію створення пенітенціарної служби Харківської області.

Всі представлені експонати в музеї викликали велику зацікавленість у здобувачів вищої освіти. На всі запитання Олена Липчанська надала вичерпні відповіді. Завершилось бінарне заняття демонстрацією короткометражного фільму про життя та діяльність Антона Макаренка.

ВЗГ ХНУВС