Для студентів 1 курсу факультету № 6 Харківського національного університету внутрішніх справ доцентками кафедри правового забезпечення господарської діяльності факультету № 6 Іриною Василько, Іриною Кирєєвою, старшим викладачем кафедри Артемом Добровінським та юристкою Веронікою Поповою було проведено сумісне бінарне заняття за темою «Судово-бухгалтерська експертиза» з навчальної дисципліни «Основи економічної теорії та судової бухгалтерії».

Вероніка Попова ознайомила студентів із поняттям «судово-бухгалтерської експертизи». Судові експерти Незалежного Інституту Судових Експертиз (далі - НІСЕ) спеціалізуються на проведенні бухгалтерських експертиз по цивільним, адміністративним та економічним справам. Бухгалтерська експертиза на сьогоднішній день є найефективнішим способом захисту або обвинувачення особи в скоєнні дій фінансово-економічного характеру. 

Судова бухгалтерська експертиза – це фінансово-економічне дослідження спірних фінансових ситуацій в господарській діяльності компанії або підприємства. Фінансово-бухгалтерська експертиза проводиться на основі даних бухгалтерського обліку та фінансової звітності. 

Судова бухгалтерська експертиза допомагає вирішити такі спірні питання: 

- визначення правильності оформлення бухгалтерських операцій;

- визначення обставин, що мають відношення до недостач та надлишків в бухгалтерському обліку;

- визначення добросовісності проведення ревізії;

- визначення розміру матеріального збитку в результаті шахрайства;

- визначення стану бухгалтерського обліку на підприємстві. 

Проведення судової бухгалтерської експертизи тісно пов'язане з іншими видами економічних експертиз. У разі необхідності спеціалісти НІСЕ можуть провести також податкову та кредитну експертизу, оскільки досить часто виникає необхідність проведення комплексної експертизи.

Юрист роз’яснила основні відмінності призначення судово-бухгалтерської експертизи у цивільному та кримінальному провадженні.

Студенти довідались про підвиди економічної експертизи: бухгалтерського та податкового обліку; фінансово-господарської діяльності; фінансово-кредитних операцій.

Вероніка Антонівна зазначила, що судово-експертну діяльність здійснюють державні спеціалізовані установи, їх територіальні філії, експертні установи комунальної форми власності, а також судові експерти, які не є працівниками зазначених установ, та інші фахівці (експерти) з відповідних галузей знань у порядку та на умовах, визначених Законом. Вона виділила основні відмінності акредитованих судових експертів від експертних установ (інститутів), та розкрила які питання необхідно ставити експерту.

Вероніка Попова зазначила, що на провадження судово-бухгалтерської експертизи розповсюджуються загальні положення про судову експертизу, які закріплені у Законі України «Про судову експертизу», згідно ст. 1 Закону «…судова експертиза – це дослідження експертом на основі спеціальних знань матеріальних об’єктів, явищ і процесів, які містять інформацію про обставини справи, що перебуває у провадженні органів досудового розслідування чи суду».

Юристка ознайомила здобувачів вищої освіти із положеннями Кримінального процесуального кодексу України, Цивільно-процесуального кодексу України, Інструкцією про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень, Законом України «Про судову експертизу».

Здобувачі вищої освіти дізнались, що в практичній діяльності частіше призначається судово-бухгалтерська експертиза у кримінальних провадженнях, відкритих за ст. 190 «Шахрайство», ст. 191. «Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем», ст. 364 «Зловживання владою або службовим становищем».

Вона ознайомила студентів із роботою Єдиного державного реєстру судових рішень – джерелом актуальної судової практики та застосування законів і нормативно-правових актів (https://reyestr.court.gov.ua/).

Наприкінці заняття Вероніка Антонівна навела приклади зі своєї практики та розповіла про необхідність створювати своє ім’я та репутацію у юридичній сфері.

ВЗГ ХНУВС