Курсанти 2 та 3 курсів факультету № 1 ХНУВС Ігор Сумін, Вікторія Колесник та Юлія Шелест, які є учасниками Школи наукового лідерства, спільно з організацією «Союз пошукових загонів України» взяли участь у чергових археологічних розкопках на території Балаклійського району Харківської області.

Метою такої роботи є патріотичне виховання молоді у дусі поваги до полеглих захисників у часи Другої світової війни та ідентифікація загиблих воїнів, які досі вважаються для своїх родичів зниклими безвісти, з метою їх подальшого поховання у братських могилах чи повернення залишків рідним.

Цього разу під час пошуків були знайдені залишки одного бійця, біля яких знаходились особисті речі, а саме: котелок, ножик, гребінець, ґудзики та підписана ложка. Завдяки напису пошуковці встановили ймовірне прізвище полеглого воїна. Також була знайдена підписана фляга, але вже з іншим прізвищем, каска, дві саперні лопати та гранований стакан.

Повністю бути впевненими, що підписана ложка належить саме знайденому бійцю не можна, тому волонтери спільно з курсантами організують пошуки родичів загиблого з подальшим проведенням ДНК-експертизи та, у разі успіху, – передачі рідним для поховання.

ВЗГ ХНУВС