Нещодавно виповнилося 80-років із дня народження першого професора тоді ще Харківського інституту внутрішніх справ Олександра Михайловича Кривулі. Він був першим (за хронологією) з тієї плеяди професорів нашого університету, яким довелося пліч-о-пліч із першим ректором вишу Олександром Бандуркою розбудовувати наш навчальний заклад буквально з «перших цеглин». Олександр Кривуля був також першим серед науковців університету, хто отримав спеціальне звання «полковник міліції». А бути двічі першим в досягненнях у нашому університеті завжди було почесно. Його вже давно немає серед нас, але ми згадуємо його і щиро вклоняємося його пам’яті.

Олександр Михайловича Кривуля народився 1941 р. у селищі Марківка Марківського району Ворошиловградської, нині Луганської, області. Прізвище своє він виводив від козацької назви шаблі певної конфігурації – «кривулі». У 1970 р. з відзнакою закінчив філософський факультет Ленінградського державного університету, а в 1973 році – аспірантуру при ньому. У 1978 - 1991 рр. працював на кафедрі філософії Харківського інституту механізації та електрифікації сільського господарства на посадах старшого викладача, доцента, старшого наукового співробітника, завідувача кафедри. З вересня 1991 р. – професор кафедри філософії Харківського державного університету (нині Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна). З 1992 р. – начальник кафедри філософії і політології Харківського інституту внутрішніх справ (нині Харківський національний університет внутрішніх справ), з 1998 р. – професор цієї ж кафедри. З 2002 р. по 2005 р. – ректор Харківського економіко-правового університету. З 2005 р. по 2012 р.— професор кафедри теоретичної і практичної філософії Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна.

Викладав курси філософії, історії філософії, методики викладання філософських дисциплін у вищих навчальних закладах, німецької класичної філософії, а також спецкурс з практичної філософії І. Канта, що свідчить про глибину його інтелекту та просторовість наукових інтересів.

У 1973 р. захистив кандидатську дисертацію в Ленінградському державному університеті на тему «Соціальна структура суспільства та групова життєдіяльність людей», а у 1989 р. – докторську дисертацію в Інституті філософії АН СРСР на тему «Діалектика суспільних відносин і діяльності людей». У 1991 р. отримав вчене звання професора по кафедрі філософії і політології. Був членом спеціалізованої вченої ради при Харківському національному університеті внутрішніх справ, а також при ХНУ імені В.Н. Каразіна, членом редколегії видання «Вісник ХНУ імені В. Н. Каразіна. Серія: Філософія. Філософські перипетії».

Наукові інтереси О.М. Кривулі зосереджувалися переважно у галузі соціальної філософії та історії філософії. Він розробляв діалектику суспільних відносин і людської діяльності, що відкривало перспективи висвітлення соціально-філософської проблематики через призму форми й змісту, сутності та явища, зближення рівнів аналізу соціальної реальності, визначення програми вирішення засобами філософії актуальних проблем функціонування та розвитку соціуму. Підготував кілька докторів та кандидатів наук. Автор близько 100 публікацій, серед яких монографія, 11 збірок наукових статей (науковий редактор та співавтор видань), 5 навчальних посібників (три одноосібних і два у співавторстві).

З 1990 по 1994 рр. був депутатом Харківської обласної ради, де очолював постійну депутатську комісію з освіти. У 1992 р. ініціював проведення щорічних Харківських міжнародних Сковородинівських читань і був їх незмінним організатором до 2012 р. У 1996 р. заснував і очолив Харківське міське товариство «Філософська освіта». Був активним членом експертної комісії при Харківській обласній держадміністрації з питань модернізації музею Г. С. Сковороди.

Нагороджений відзнакою МВС України «Хрест слави». Лауреат премії імені Григорія Сковороди (2008 р.).

Нещодавно у Національному літературно-меморіальному музеї Г.С. Сковороди були проведені ХХIX Харківські міжнародні Сковородинівські читання «Філософія між агорою та аудиторією», присвячені 80-річчю з дня народження професора О.М. Кривулі. На них із доповіддю виступив доктор філософських наук, професор, професор кафедри соціально-гуманітарних дисциплін факультету № 6 Володимир Шаповал, тим самим відзначивши пам'ять свого колишнього керівника та товариша.

Володимир Греченко – професор історії, багаторічний колега О.М. Кривулі