В Освітньо-культурному центрі Харківського національного університету внутрішніх справ відбулися урочисті заходи з нагоди відзначення Дня рідної мови та відкриття аудиторії імені Г. С. Сковороди. В них взяли участь ректор університету Валерій Сокуренко, перший ректор Олександр Бандурка, заступник начальника Управління молоді і спорту Харківської обласної державної адміністрації Едуард Павленко, перший проректор Дмитро Швець, проректори Сергій Бортник, Михайло Бурдін, Анатолій Клочко, декани та працівники факультетів, курсантсько-студентська молодь.

Як зазначив Валерій Сокуренко, рідну мову, як і батьків та Батьківщину, – не вибирають: «Ми можемо знати багато мов, але рідною є українська. І в нашому університеті, особливо починаючи з часів, коли виш заснував і очолив Олександр Маркович Бандурка, українська мова завжди була пріоритетною – у викладанні, у проведенні занять, у спілкуванні. Наші викладачі завжди відповідально готуються до занять і лекції читають виключно українською, і це – добре. Якщо згадувати Григорія Савича Сковороду – поета, філософа, то він був людиною дуже неординарною. Його можна поставити в один ряд із такими непересічними українцями, як Тарас Шевченко, Іван Франко, Леся Українка. Головна квінтесенція його творчості – людина повинна бути щасливою. Переконаний, що це стосується і повсякденного життя, і обраної професії, і служби, і ставлення одне до одного. Тому переконаний, що сьогодні тут зібралися щасливі люди, які за покликом серця обрали професію захищати права та свободи громадян. Аудиторія, яка буде відкрита, слугуватиме нашому університету, сприятиме національно- та військово-патріотичному вихованню молоді та більш глибокому вивченню мови, культури й традицій нашого народу».

Олександр Бандурка наголосив, що цього року Україна святкуватиме 300-річчя з дня народження Григорія Сковороди, і центром запланованих культурно-мистецьких заходів стане саме Харківщина, де Григорій Сковорода жив і працював останні роки свого життя. «Сковорода й сьогодні надзвичайно сучасний. Сформовані ним категорії добра, зла, справедливості, правди й неправди пронизують усю його творчість. Ми сприймаємо його, як нашого учителя, наставника, і те, що він писав про єдність суспільства, про взаєморозуміння, підтримку, про толерантність у відносинах, є актуальним і сьогодні».

Заступник начальника Управління молоді і спорту Харківської обласної державної адміністрації Едуард Павленко привітав присутніх зі святом української мови, яку потрібно знати й любити, а також подякував керівництву університету за велику роботу, яку проводить виш щодо національно-патріотичного виховання молоді. Відкриття тематичної аудиторії є тому підтвердженням. Курсантам і студентам побажав, щоб «принцип спорідненої праці, про який писав Сковорода, став основою їх майбутньої службової діяльності».

Під час відкриття аудиторії звучало багато поетичних творів Григорія Сковороди, пісні, покладені на його вірші. Харківський художник Анатолій Кожушко подарував власноруч написану картину «Козацькому роду нема переводу. Козацька доба». За плідну співпрацю з університетом, – Анатолій Кожушко написав чимало картин і презентував їх освітньо-культурному центру вишу, – вагомий особистий  внесок у розбудову навчально-виставкового центру «Шевченко – душа українського народу» та плідну творчу роботу, що сприяє вихованню молоді в дусі патріотизму та вірності українському народові, художник був відзначений Подякою Вченої ради ХНУВС.

Г. С. Сковорода вів життя мандрівного філософа, був поетом, музикантом і педагогом і залишив по собі філософські трактати, що побачили світ вже після його смерті. Він обстоював права людської особистості в кожній людині, визначаючи сильну демократичну тенденцію. Своєю етичною наукою і всім своїм життям Григорій Сковорода мав величезний вплив на сучасників і майбутніх українців.

Як зазначив декан факультету № 2 Костянтин Гарбузюк, щойно відкрита аудиторія сприятиме культурному, естетичному та патріотичному вихованню молоді й стане ще одним майданчиком для проведення творчих та мистецьких заходів.

ВЗГ ХНУВС