У серпні, окрім державних свят, українці традиційно відзначають народно-християнські свята – Спаси: Медовий, Яблучний та Горіховий. Напередодні одного із них, учні комунальних установ середніх спеціалізованих шкіл № 24 та № 27 м. Суми, які цікавляться етнографією, завітали до «Української світлиці» Сумської філії Харківського національного університету внутрішніх справ.

Знання історії та культури своєї держави в її епохальні періоди набуває ваги національної безпеки. Популяризація народних традицій та звичаїв є найтолерантнішим і найкоротшим шляхом до пробудження всього національного. Українські традиції – це передача сакральних знань, це грунт, на якому формуються стосунки у родині, суспільстві, державі.

Професор кафедри гуманітарних дисциплін Надія Демиденко допомогла зазирнули у давнину і дізнатися багато цікавого про обряди та символи у відзначенні цих популярних свят. Вона наголосила, що наші пращури добре знали, що їх знищує, а що їх захищає і тому з глибою вірою освячували мед, яблука, горіхи.

Наводячи приклади різних оберегів, Надія Демиденко зазначила, що, наприклад, російські вороги з побоюванням сприймають ляльку-мотанку, яку бачать в українських оселях. Ми так само, як і наші пращури, можемо створювати обереги, зцілювати рідних, програмувати свою власну долю й долю нашої держави. Завершилася зустріч частуванням. Усі присутні скуштували освяченого меду та яблук.

Сумська філія ХНУВС