За ініціативи кафедри поліцейської діяльності та публічного адміністрування факультету № 3 ХНУВС проведено лекційне заняття для здобувачів вищої освіти факультетів № 2 та № 3 на тему «Особливості діяльності працівників Національної поліції на деокупованих територіях».

У проведенні заняття взяв участь старший інженер-програміст Слідчого управління ГУНП у Харківській області старший лейтенант поліції Владислав Безпалов, який неодноразово виїжджав до м. Ізюм Харківської області.

Під час заняття увагу курсантів було зосереджено на особливостях діяльності органів поліції, обумовленої вторгненням на територію України російського агресора. Серед таких: фіксація та кваліфікація воєнних злочинів в Україні; розслідування воєнних злочинів в умовах активних бойових дій; розмінування територій та будівель; охорона публічного порядку та забезпечення публічної безпеки; виявлення випадків вчинення протиправних дій стосовно дітей; використання сучасних інформаційних технологій, систем та засобів захисту інформації; психологічне забезпечення діяльності органів поліції в умовах воєнного стану та надання поліцейськими первинної психологічної допомоги різним категоріям громадян.

Деталізовано алгоритми дій поліцейських в умовах активних бойових дій та на деокупованих територіях, зокрема, щодо розмінування територій та будівель слідчо-оперативними групами, що обладнані пересувними криміналістичними лабораторіями; виявлення колаборантів та диверсійних груп; фіксація та документування воєнних злочинів залежно від їх типу (захист місця злочину, збереження доказів, проведення фото- та відеофіксації, опитування свідків); розслідування окремих видів військових злочинів; здійснення заходів поліцейського піклування з урахуванням суттєвого збільшення кола осіб, що потребують таких заходів; перевірка транспортних засобів на автошляхах та блокпостах; пошук безвісти зниклих осіб.

У межах проведення Всеукраїнської кампанії «16 днів проти насильства» особлива увага приділяється питанням протидії насильству в сім’ях, торгівлі людьми, жорстокому поводженню з дітьми та захисту прав жінок.

Заняття проведено з метою посилення практичної складової освітнього процесу в умовах воєнного стану.

ВЗГ ХНУВС