Для здобувачів вищої освіти відділом соціально-гуманітарної роботи було проведено відеолекторій «Актуальний Сковорода».

Розповідь про великого українського філософа була розпочата зверненням до сучасних подій, а саме до руйнування ракетним ударом Національного літературно-меморіального музею Сковороди на Харківщині. Наведені з цього приводу слова Президента України Володимира Зеленського підкреслили той розлам світів, який несла світу руйнівна до людської байдужості, невігластва і варварства філософія великого українця. Її морально-етичне зерно, блискуче реалізоване у його житті, є, як ніколи, актуальним і не тільки для України.

На підготовлених фахівцем відділу Андрієм Прохоровим ілюстраціях курсанти побачили: фото відновлювача пам’яті про Сковороду та літописця Слобожанської історії Дмитра Багалія, реконструкцію Харківського колегіуму, зображення античних філософів, творчість яких надихала не одне покоління українців, відібрані цитати з філософських творів. Наведено приклади своєрідного і містичного трактування Біблії, яка була основою його творчості.

Сучасна педагогіка, квантова фізика, космологія та герменевтика – усі вони мають певне віддзеркалення у творчості та містичному світосприйнятті Григорія Савича.

На завершення було показано сучасний проєкт рекреаційної локації та реалізований харківський мурал, присвячені Григорію Сковороді, що є підтвердженням новітнього звернення до філософії й особистості великого українського філософа.

ВЗГ ХНУВС