Відбулося засідання наукового гуртка кафедри правоохоронної діяльності та поліціїстики факультету № 6, присвячене «Правовому статусу громадян в період воєнного стану». У заході взяли участь керівниця наукового гуртка Вікторія Мельник, завідувачка кафедри Ірина Панова та студенти. Обговорення теми збіглося з Всеукраїнською акцією «16 днів проти насильства», яка щорічно з 25 листопада до 10 грудня проводиться з метою привернути увагу до проблем захисту прав людини. Від початку повномасштабного вторгнення росії, Україна та її громадяни зіткнулися з високим рівнем насильства та знущання. Тому дуже важливо порушувати тему військових злочинів, які породжують насильство, що відбуваються всередині українського суспільства.
У зв’язку з введенням воєнного стану, можливим є тимчасове, зумовлене загрозою, обмеження конституційних прав і свобод людини і громадянина із зазначенням строку дії цих обмежень. Однак, незважаючи на всі складнощі, що відбуваються в нашій державі, права людини підлягають виключній охороні. Це зумовлено тим, що положення Конституції України визнають найвищою соціальною цінністю людини, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканність і безпеку. Захист законних прав і свобод громадян є одним із ключових обов’язків держави. Існують ситуації, коли їх обмеження є невідворотним і здійснюється виключно у спосіб та за допомогою засобів, передбачених чинним законодавством. Стаття 64 Конституції України встановлює виключення, за яких можуть встановлюватися окремі обмеження прав і свобод людини. Такою підставою безпосередньо виступає впровадження воєнного або надзвичайного стану.
Із доповіддю виступила студентка Арієль Гордієнко, яка у своїй роботі проаналізувала основи законодавства та правовий статус громадян України під час воєнного стану.

ВЗГ ХНУВС