Для студентів-першокурсників Сумської філії ХНУВС проведено бінарне заняття з навчальної дисциплін «Судові та правоохоронні органи України» за темою «Органи та установи юстиції». Професор кафедри юридичних дисциплін Сумської філії ХНУВС Олексій Шуміло запросив для його проведення випускницю філії, приватного нотаріуса Сумського міського нотаріального округу Анну Лисенко.

Під час заняття було розглянуто питання поняття нотаріату, системи нотаріальних органів в Україні, їх завдання і значення; правове становище нотаріуса, вимоги, що ставляться до осіб, які бажають займатися нотаріальною діяльністю; цифровізація нотаріату. Особливе зацікавлення у студентів викликало питання цифровізації нотаріату. Якщо нотаріус засвідчує справжність підпису на документах (заяви на виїзд дитини за кордон), то зараз існує проєкт закону, щоб це можна бути зробити  вмобільному застосунку «Дія», розробленому Міністерством цифрової трансформації України. Студентам розповіли про передову нотаріальну практику, коли нотаріуси Київського міського нотаріального округу накладають qr-коди на нотаріальні документи. Студентів зацікавило функціонування системи е-нотаріат та електронного архіву нотаріуса.

Заняття пройшло жваво, нотаріус підготувала цікаву презентацію свого виступу та відповіла на поставлені студентами запитання щодо порядку проходження стажування, тестування та особливостей деяких нотаріальних дій. 

Сумська філія ХНУВС