У Харківському національному університеті внутрішніх справ за організаційного сприяння першого проректора полковника поліції Олександра Моргунова та під головуванням декану факультету № 3 майора поліції Геннадія Звірянського відбулось обговорення навчального курсу з реагування поліції на протиправні дії щодо джерел іонізуючого випромінювання під час їх використання, зберігання та транспортування.
Цей курс розробляється у межах спільного проєкту Міністерства внутрішніх справ України та Управління радіологічної безпеки Міністерства енергетики США з реалізації міжнародної технічної допомоги: «Покращення стану захищеності та реагування стосовно джерел іонізуючого випромінювання в Україні», у якому ХНУВС виступає реципієнтом.
Від університету у заході взяли участь члени робочої групи з розробки курсу – заступник начальника навчально-методичного відділу майор поліції Сергій Марчишин, головна наукова співробітниця науково-дослідної лабораторії з проблем наукового забезпечення правоохоронної діяльності та якості підготовки кадрів підполковник поліції Тетяна Матюшкова, завідувач кафедри тактичної та спеціальної фізичної підготовки факультету № 3 майор поліції Ігор Ковальов та доцент цієї ж кафедри капітан поліції Микола Боровик.
До участі у обговоренні були запрошені начальник сектору організації цивільного захисту Вінницького районного управління ГУ ДСНС України у Вінницькій області підполковник служби цивільного захисту В’ячеслав Гончар, старший викладач кафедри тактики – начальник служби радіаційного, хімічного та біологічного захисту – Служби екологічної безпеки Національної академії Національної гвардії України підполковник Євген Ковалевський, старші викладачі кафедри тактико-спеціальної підготовки Національної академії Національної гвардії України підполковники Володимир Палка і Андрій Савін та співробітники кафедри тактичної та спеціальної фізичної підготовки факультету № 3 ХНУВС.
Тетяна Матюшкова презентувала навчальний курс із реагування поліції на протиправні дії щодо джерел іонізуючого випромінювання під час їх використання, зберігання і транспортування та ознайомила учасників заходу із основними завданнями курсу, змістом кожного модулю, теоретичною та практичною складовими курсу тощо. Крім того, було презентовано 6 стендів, розроблених членами робочої групи і доцентом кафедри тактичної та спеціальної фізичної підготовки факультету № 3 ХНУВС капітаном поліції Тихіном Шевченком. На стендах відображено основні положення навчального курсу з реагування поліції на інциденти з джерелами іонізуючого випромінювання. Вони вже можуть використовуватись у освітньому процесі у рамках навчальних дисциплін «Безпека життєдіяльності», «Охорона праці», «Алгоритм дій патрульних поліцейських у різних ситуаціях службової діяльності».
Учасники заходу обмінялися думками стосовно проєкту навчального курсу, його змістовним, методичним, технічним наповненням і тривалістю викладання, обговорили питання подальшого вдосконалення курсу та його імплементації в освітній процес. Поділилися досвідом викладання окремих тем, акцентували увагу на необхідності для поліцейських мати навички використання індивідуальних засобів захисту та технічних засобів вимірювання випромінювання, а також неухильно дотримуватись заходів безпеки при реагуванні на протиправні дії щодо джерел іонізуючого випромінювання під час їх використання, зберігання і транспортування. Учасники зустрічі висловили сподівання щодо подальшої співпраці з радіаційної безпеки між Харківським національним університетом внутрішніх справ, Національною академією Національної гвардії України та ГУ ДСНС України у Вінницькій області.

ВЗГ ХНУВС