До Дня вшанування пам’яті Героїв Крут для курсантів факультетів № 1 і № 4 Харківського національного університету внутрішніх справ відбувся тематичний відеолекторій «Крути – невгасимий вогонь української волі» за участю голови Кам’янець-Подільського об’єднання «Просвіта» ім. Т. Г. Шевченка Славка Полятинчука. Представниці Кам'янець-Подільського державного історичного музею-заповідника маркетологиня Ольга Венгрова та наукова працівниця Анна Ніколаєва провели музейну годину «Бій під Крутами. Ціна незалежності».

Курсантам розповіли про героїчні й трагічні події більше столітньої давності. Бій під Крутами відбувся 29-30 січня 1918 року біля залізничної станції Крути, що на Чернігівщині, за 130 кілометрів від Києва. Він тривав 5 годин між 4-тисячним підрозділом російської Червоної гвардії та загоном із київських курсантів і козаків «Вільного козацтва», що загалом нараховували кілька сотень. У полон захопили 27 гімназистів і студентів, яких безжально розстріляли. Загиблих поховали в Києві на Аскольдовій могилі. Юнаки пожертвували своїм життям заради України, стали легендою для наступних поколінь борців за незалежність.

Героїв, порівнюючи із сучасними подіями, називають першими кіборгами. Наступ ворога було зупинено на чотири дні, що дало змогу українській делегації укласти Берестейський мирний договір, який врятував молоду українську державність.

Захід проведено за сприяння відділу соціально-гуманітарної роботи.

ВЗГ ХНУВС