За ініціативою Агентства Європейського Союзу з підготовки правоохоронних органів (CEPOL) та проєкту «Навчання та оперативне партнерство проти організованої злочинності» (TOPCOP) у м. Кишинів (Республіка Молдова) відбувся субрегіональний тренінг на тему «Розслідування воєнних злочинів» для співробітників правоохоронних органів України та Республіки Молдова. Мета заходу - поглиблення знань у сфері розслідування воєнних злочинів шляхом демонстрації та впровадження системного підходу до розгляду міжнародних злочинів і серйозних порушень прав людини та способів використання доказів у процесі документування справ.

Харківський національний університет внутрішніх справ на заході представив завідувач кафедри кримінального процесу та організації досудового слідства факультету № 1 Віталій Романюк. Обговорювалися питання скоєння воєнних злочинів і злочинів проти людства як серйозних порушень міжнародного гуманітарного права; розповсюдження досвіду тренерів щодо їх роботи у Міжнародному кримінальному суді та міжнародних трибуналах; планування та управління розслідуванням; застосування технологій OSINT тощо.

Стратегія тренінгу базувалась на особистісному підході із застосуванням інтерактивних та практичних принципів. Діяльність висококваліфікованих тренерів з різних країн була реалізована через дидактичне навчання з використанням елементів лекції та презентацій із предметних питань. Учасники тренінгу знаходилися в атмосфері постійних обговорень, що мала позитивний вплив на розуміння теорії та застосування її на практиці. Як наслідок, між представниками слідчих та оперативних підрозділів Національної поліції та науковцями закладів вищої освіти системи МВС України, відбувся конструктивний обмін досвідом щодо розслідування воєнних злочинів.

Отримані результати будуть застосовані в освітньому процесі під час викладання окремих тем з навчальних дисциплін та факультативів, пов’язаних із розслідуванням воєнних злочинів та кримінальних правопорушень, скоєних в умовах війни.

ВЗГ ХНУВС