З нагоди річниці повномасштабного вторгнення російського агресора в Україну у Харківському національному університеті внутрішніх справ відбувся телеміст літературно-поетичних читань «365-й день після миру». Під час патріотично-мистецького заходу здобувачі вищої освіти усіх факультетів, Сумської філії та Кременчуцького льотного коледжу виконували поезію Лесі Українки, Ліни Костенко, Сергія Жадана, інших українських митців, а також власні вірші та твори, автори яких працівники вишу.
Завідувач кафедри українознавства факультету №2 доктор філологічних наук, професор Ігор Чорний зазначив, що є такий крилатий вислів: «”Коли говорять гармати – музи мовчать”. Сьогоднішні виступи, у яких пролунали полум’яні поетичні рядки, написані як сучасними українськими професійними поетами, так і нашими викладачами і курсантами, спростовують цей вислів. Музи не мовчать, як не мовчить наш славний народ, який протистоїть кривавій агресії, як не мовчать наші зарубіжні друзі, підтримуючи нас у боротьбі. І це вселяє надію, що все буде добре, що ми переможемо».
Начальниця відділу соціально-гуманітарної роботи Наталя Машніцька відмітила, що поетичне слово також є зброєю, яка наближає нашу Перемогу, тому всі, хто сьогодні поетичним рядком виявляють свою громадянську позицію – будують світле майбуття нової України.
Керівниця літературного гуртка Сумської філії Ганна Мітітєл зазначила, що творчі доробки, створені курсантами у воєнний час, – це приклад для майбутнього покоління українців, приклад сили духу, сили патріотизму, сили незламності.
У заключному зверненні проректор Анатолій Клочко щиро подякував усім учасникам заходу, відмітивши, що кожен вірш, кожен рядок, кожне слово – це частина Української історії. Всі проникливі вірші, які ми почули – зрозумілі сьогодні кожному, але не кожен може висловити свої почуття та переживання у поетичній формі. Перші кроки з узагальнення сучасної поетичної творчості представників університету нещодавно вже були зроблені Кременчуцьким льотним коледжем. Тепер на часі завдання зафіксувати й відповідно оформити спільну збірку віршів, бо це є наш внесок в укріпленні єдності українського народу, внесок у перемогу над болем, розпачем і душевними ранами суспільства.
Наша творча молодь – майбутнє України і своїми знаннями, працею, здобутками повинна примножувати та прославляти її культуру.
ВЗГ ХНУВС