Проведення молодими вченими наукових досліджень є одним із пріоритетних напрямів діяльності Харківського національного університету внутрішніх справ. Рівень розвитку науки є визначальним чинником інтелектуального зростання молоді.

Керівництво університету постійно підтримує молодих науковців, які виконують дослідження з актуальних питання сьогодення, беруть участь в інноваційних проєктах, презентують результати власних здобутків на науково-практичних конференціях, стартапах, конкурсах наукових робіт різного рівня. Серед нових форм організації молодіжної науки є створення інноваційного середовища на базі університету, в тому числі Наукового парку. Це дозволяє активізувати участь в отриманні грантів за міжнародними програмами, зокрема й «Горизонт».

У 2022 році університетом проведено 8 міжнародних та 6 всеукраїнських науково-практичних конференцій, 4 круглих столи, міжнародний форум, підготовлено 35 монографій, 27 посібників, 22 науково-методичні рекомендації, 2 довідника, науково-практичний коментар, 83 пропозиції до законопроєктів та нормативно-правових актів, 541 наукова стаття, 883 тези доповідей.

В університеті працює 51 науковий гурток кафедр, на яких розглядаються актуальні питання правового, економічного та соціального розвитку держави, запобігання злочинності, застосування інформаційних технологій в діяльності органів державної влади тощо.

В університеті започатковано діяльність Школи наукового лідерства факультету № 1, якою розроблено міжнародний проєкт «Our victory in our words» («Наша перемога в наших словах») в рамках програми підтримки проєктів стипендіатів усіх наборів Фонду Конрада Аденауера в Україні.

Учасницею Школи Владиславою Балерою реалізувався проєкт "Support", спрямований на психологічний супровід дітей, які перебувають в умовах гострого стресу, викликаного війною.

З метою отримання майбутніми випускниками практичних вмінь та навичок в університеті розроблена навчальна програма «Єдиний реєстр досудових розслідувань», а курсантами факультету № 4 (кіберполіції) розроблений Чат-бот для месенджера Telegram «СтопНаркотик», який призначений для активного залучення громадян до протидії незаконному розповсюдженню наркотичних засобів. З початку російської агресії Департаментом кіберполіції Національної поліції України переформатований у Чат-бот «StopRussiaChannel | MRIYA» для блокування ресурсів, що поширюють фейки та російську пропаганду.