Відбулося розширене планове онлайн засідання наукового гуртка кафедри соціально-економічних дисциплін Сумської філії ХНУВС «Актуальні проблеми розвитку національної економіки в умовах глобалізації» на тему «Міграційні виклики для України в умовах воєнного стану», доповідач студентка 1-го курсу Аліна Мозгова (науковий керівник кандидатка економічних наук, доцентка Олена Лук’янихіна).

У вступному слові керівниця гуртка кандидатка економічних наук Світлана Петровська акцентувала увагу зібрання на тому, що ми вшановуємо Героїв Небесної Сотні, котрі дев’ять років тому відстоювали принципи демократичного суспільства ціною власного життя, а зараз ми виборюємо свою незалежність, не зрадивши їх.

Завідуюча кафедрою Олена Лук’янихіна наголосила на актуальності теми засідання і зазначила, що людський ресурс для країни є безсумнівною і найвищою цінністю. Від’їзд населення з країни через небезпеки, спричинені вторгненням Російської Федерації в Україну, формують ризики для багатьох сфер соціально-економічного життя держави.

З доповіді Аліни Мозгової присутні на засіданні гуртківці і студенти 1-го курсу дізналися про сутність міграції та її види. Студентка навела низку статистичних даних, що характеризують міграційні процеси з України до країн Європи, починаючи з 24 лютого 2022 року, і в період 2014-2021років, проаналізувала причини збільшення кількісних і якісних характеристик мігрантів, пов’язані із цим виклики для соціально-економічного розвитку України. Тема доповіді викликала інтерес і спрямувала думки присутніх на осмислення міграції як багатоаспектного поняття, яке потребує подальшого дослідження і пошуку шляхів подолання його негативних наслідків для України.

Першокурсниця Богдана Заброда розповіла про події на початку війни в м. Охтирка та Тростянець і про героїчний супротив військових, містян, які забезпечили неможливість просування загарбників до Сум, Полтави та Києва. Про наслідки руйнувань після авіаударів, масованих обстрілів, біль та емоції після пережитого побачили під час перегляду відео.

Під час обговорення студенти розповіли про набутий за рік війни досвід волонтерства, наголосили на важливості повернення українців на Батьківщину для її відновлення й зазначили, що найважливішим пріоритетом є перемога України.

Сумська філія ХНУВС