Відбулася виїзна семінар-нарада представників Департаменту освіти, науки та спорту МВС України та ректорів закладів вищої освіти, що входять до сфери управління МВС України. У заході взяли участь Державний секретар МВС України Інна Ящук, перший заступник директора департаменту Антон Сизоненко, заступник директора – начальник управління професійної освіти Євген Бодюл, начальник управління науки та інновацій Олександр Тарасенко, а також представники департаментів Національної поліції, ректори всіх університетів внутрішніх справ, закладів вищої освіти Національної гвардії, Державної прикордонної служби, науково-дослідних установ.

Присутні вшанували хвилиною мовчання пам`ять Міністра внутрішніх справ Дениса Монастирського, колег, які загинули наприкінці січня в авіатрощі під час виконання службових обов`язків, та всіх, хто віддав життя за Україну. 

На нараді обговорювалися нагальні питання й виклики, що стоять перед органами системи МВС у зв’язку з воєнними діями, та особливості адаптації підготовки фахівців системи МВС до потреб практики та реалій сьогодення.

Учасникам наради презентували новий навчальний курс «Дії слідчо-оперативних груп Національної поліції з документування злочинів, пов’язаних зі збройною агресією проти України». Його мета - передати здобувачам вищої освіти напрацьований досвід роботи слідчо-оперативних груп Національної поліції України щодо документування злочинів, пов’язаних зі збройною агресією проти України, сформувати відповідні практичні навички роботи у складі слідчо-оперативних груп, оволодіти основними криміналістичними засобами, прийомами та методами збирання й дослідження доказів під час розслідування злочинів, пов’язаних зі збройною агресією проти України, опанувати алгоритм дій слідчо-оперативних груп тощо. Державний секретар зазначила, що Міністр внутрішніх справ підтримує ініціативу щодо подальшого проведення виїзних заходів на деокупованих територіях, щоб виробити обґрунтований практичний підхід до тієї чи іншої ситуації.

 «Потрібно докорінно змінити підходи в професійній освіті, – зазначила Інна Ящук. Зараз маємо великі виклики, тому повинні дивитися вперед – що ми будемо робити у післявоєнний час. Кожного разу під час спілкування Міністр внутрішніх справ Ігор Клименко наголошує на важливості якісної освіти, від актуальності підходів якої залежить фаховість і мінімізація наших втрат на фронті. Ми маємо зробити все, щоб підсилити наших хлопців і дівчат, один одного і не думати завтра про те, що ми з вами чогось не зробили».

Держсекретар зазначила, що Президент України і Міністр внутрішніх справ поставили ще одне важливе завдання – сформувати штурмові бригади «Гвардії наступу». Сьогодні багато випускників відомчих закладів вищої освіти виявляють бажання поповнити їх лави, тому набір до цих воєнізованих загонів та якісна підготовка є надзвичайно важливими. Це серйозний виклик і необхідність, щоб наблизити перемогу.

Інна Ящук наголосила, що майбутнє відомчої вищої освіти залежить від усіх учасників освітнього процесу. Минулорічна кампанія продемонструвала найкращі показники кількості бажаючих навчатися у закладах вищої освіти зі специфічними умовами навчання. За результатами опитування щодо вмотивованості юнаків і дівчат, на першому місці – почуття патріотизму, на другому – бажання поєднати себе саме з цією професією і на третьому – продовження професійної династії. «Патріотизм, який зароджується в молодих поколіннях українців під час війни, необхідно підтримати, – підкреслила Держсекретар. Тому кожний заклад вищої освіти має стати профорієнтаційним центром у територіальних громадах».

Державний секретар МВС разом з учасниками семінару-наради оглянула навчальні полігони, де проходять практичні заняття курсанти: місце масового поховання цивільних осіб, масового розстрілу цивільних громадян, колона розстріляних авто, місце влучання снаряду ракетної артилерії РСЗВ «Ураган», приміщення катівні, місце залишків боєприпасів та вибухових предметів, місце руйнування об’єкту цивільної інфраструктури, опорний пункт поліції (фортифікаційна споруда) із демонстрацією дій працівників поліції на блокпосту.

Оглянули учасники заходу й спеціалізовані аудиторії: з протидії збройній агресії рф у кіберпросторі, тактичної медицини, з вогневої підготовки з демонстрацією зразків озброєння та тиру Рубін-У, тактико-спеціальної підготовки, де проходять практичні заняття з використанням безпілотних літальних апаратів.

Відбулася презентація пересувної криміналістичної лабораторії, продемонстровано використання маркерної зброї у навчальному процесі, тренажерні комплекси застосування ПЗРК та гранатометів НАНГУ. Ознайомилися присутні з діяльністю КНВО «ФОРТ» МВС, а також зі зразками продукції та їх експлуатаційними характеристиками.

Учасники семінару-наради обговорили можливості використання маркерної зброї в освітньому процесі ЗВО МВС, її розробки та виготовлення КНВО «ФОРТ» МВС. Розглянули питання, пов`язані з навчально-методичним забезпеченням освітнього процесу закладів вищої освіти МВС з вогневої підготовки.

Представили учасникам заходу для ознайомлення проєкт «Кадетський корпус поліції», зорієнтований на молодь, яка мріє обрати професію поліцейського. Проєкт надає можливість пройти необхідну підготовку перед вступом до закладів вищої освіти МВС України.

Інна Ящук зазначила, що ідеї та запити, напрацьовані під час семінару-наради, будуть доведені до Міністра, щоб зробити відомчу освіту ще якіснішою.

ВЗГ ХНУВС