З часу повномасштабного вторгнення Росії в Україну сексуальне насильство, пов’язане з війною, стало дуже помітним та набуло значного поширення. Про нього багато говорять, однак не завжди усвідомлюють усю складність цього явища, не розуміють його вплив на життя постраждалих, часто не знають про необхідність ґендерно чутливого поводження з ними. Водночас міжнародна практика свідчить, що з плином часу все більше постраждалих повідомлятимуть про сексуальні злочини та потребуватимуть спеціалізованої допомоги. Тому українське суспільство має бути обізнаним, аби свідомо ставитися до постраждалих і не нашкодити їм.
Команда «Рівні Можливості» ХНУВС – помічниця ректора з ґендерних питань, кандидатка юридичних наук, доцентка Оксана Цукан, доцентка кафедри соціально-економічних дисциплін, кандидатка соціологічних наук Наталія Бобро, відповідальна особа з ґендерних питань у Кременчуцькому льотному коледжі, кандидатка економічних наук Марина Петченко, фахівчиня відділу міжнародних зв’язків Надія Сергієнко – пройшла курс «Як протидіяти сексуальному насильству, пов’язаному з війною, та надавати допомогу постраждалим: що має знати кожен та кожна».
Команда дізналася про сексуальне насильство, пов’язане з війною, хто його може вчиняти, яких форм і проявів воно набуває; міжнародні, європейські та національні стандарти з запобігання та протидії сексуальному насильству, пов’язаному з війною; суб’єкти, що вповноважені реагувати на факти сексуального насильства, пов’язаного з війною, та як отримати допомогу; методику спілкування з постраждалими від сексуального насильства, пов’язаного з війною.
Учасники курсу навчилися практичним аспектам щодо реагування, документування та надання допомоги постраждалим від сексуального насильства в умовах війни в Україні; ідентифікувати вплив сексуального насильства, пов’язаного з війною, на життя постраждалих осіб, а також глибше розуміти їхні потреби; базовим навичкам ґендерно чутливого спілкування з постраждалими.

ВЗГ ХНУВС