Жінки в українському суспільстві відіграють важливу роль і за Конституцією, як громадянки суверенної держави, мають такі ж права, як і чоловіки. Сучасне антидискримінаційне законодавство спонукає суспільство до викорінення проявів порушення прав жінок за гендерною ознакою.
На засіданні наукового гуртка кафедри соціально-економічних дисциплін Сумської філії ХНУВС «Актуальні проблеми розвитку національної економіки в умовах глобалізації» дискутували за доповіддю на тему «Жіноче свято 8 березня VS День захисту прав жінок», яку підготувала студентка 1 курсу Аліна Берко (науковий керівник – кандидатка економічних наук, доцентка Олена Лук’янихіна).
У вступному слові завідувачка кафедри Олена Лук’янихіна зазначила, що за статистикою в Україні жінок більше, ніж чоловіків (1183 жінки на 1000 чоловіків) і будь-яке порушення прав жінок є чутливим для цієї частини суспільства. Незважаючи на традиційне сприйняття суспільством ролі жінок, останні мають потужній потенціал і є драйвером позитивних змін у всіх сферах життя.
Екскурс в історичні витоки свята 8 березня у доповіді здійснила студентка 1 курсу спеціальності «Право» Аліна Берко. Вона розповіла студентам як про першочерговий зміст, так і про зміну сенсів, котрі були в нього вкладені у період радянської доби. Також присутні дізналися про кроки на рівні міжнародних організацій, зокрема ООН, щодо привернення уваги до питання захисту прав жінок у світі.
Студентка 3 курсу Аль Хататнех Месун висвітлила новації двох законопроєктів про внесення змін до кодексу законів про працю України щодо встановлення українських свят, відповідно до одного з яких пропонується на державному рівні запровадити низку свят в інші дати, а від святкування 8 березня відмовитися.
У дискусії взяв участь доцент кафедри, кандидат наук з державного управління Володимир Дементов. Він висловив думку, що на рівні держави повинні бути забезпечені гідні умови та рівень оплати праці, щоб жінкам не потрібно було виходити на марші і боротися за свої права. Керівниця гуртка Світлана Петровська наголосила на тому, що гарно було би започаткувати саме свято родини.
Студенти висловили думки щодо реального змісту, котре вкладається у Свято 8 березня і необхідність виваженого підходу щодо формування річного календаря свят як за історичним, так й економічним підґрунтям.

Сумська філія ХНУВС