В Україні виявлено активність нового молодіжного руху ПВК «Редан». У Києві, Харкові, Львові, Житомирі та Івано-Франківську підлітки, які вважають себе частиною російської субкультури ПВК «Редан», збирались для масових бійок. За два дні в різних регіонах України відбулося близько 30 зібрань молоді, на які запрошувалися понад 700 осіб, більшість із них – неповнолітні. Такі заходи стали причиною занепокоєння українського суспільства та спонукали поліцію до активних дій.

Національна поліція України вже заблокувала 18 каналів і груп у соцмережах, які були створені для просування цієї молодіжної субкультури. За даними поліції, головною метою організаторів цих груп було провокування конфліктів і масових бійок між підлітками. Наразі поліція з метою профілактики проводить заходи з підлітками та їхніми батьками, а кіберполіція спільно з оперативними службами встановлює джерела фінансування та адміністраторів цих інформаційних каналів.

ПВК «Редан» – підліткова субкультура, що з’явилася в Росії і названа на честь злочинної організації «Геней Редан» із популярної японської манги та аніме «Hunter x Hunter».

Члени «Редан» носять довге волосся та одяг із зображенням павуків та цифру 4. Вони виступають проти футбольних фанатів, мігрантів і представників інших національних меншин. Ця субкультура перебуває у конфронтації з так званими «офніками», намагається з ними улаштовувати масові бійки. Попри це, представники «Редан» не є організованою групою, і не мають жодного лідера.

Хоча підлітки, які належать до цієї субкультури, використовують для обговорення актуальних для них питань Telegram-канали та чати, жоден з їхніх «засновників» не визначився публічно. Єдиною відомою людиною, пов’язаною з «Редан», є репер під ім’ям «shadowraze», який виконує треки про аніме та ігри. Він створив команду Ryodan Family для стріму відеоігри GrandTheftAuto 5, і ця назва стала все частіше з’являтися в публічних джерелах, пов’язаних із ним.

У Telegram-каналах про ПВК «Редан», таких як «Покоління Редан» і «Алі Редан», підписано більше 4 тисяч та 10 тисяч користувачів відповідно. На каналі «Покоління Редан» обговорюються аніме, гра Dota 2 та треки російських реперів, на «Алі Редан» з’являються пояснення про те, що таке ПВК «Редан».

Вступ до таких субкультур може мати негативні наслідки, зокрема поширення насильства та масові бійки, що може стати справжньою загрозою для безпеки суспільства. Правоохоронці проводять активну роз’яснювальну роботу серед молоді, адже за такі дії передбачено як адміністративну (для батьків неповнолітніх), так і кримінальну відповідальність, якій підлягають особи віком від 14-ти років.

Просування теми ПВК «Редан» у Телеграм-каналах та організація відповідних флешмобів активізувалось із 22 лютого поточного року, що може свідчити про спланованість таких заходів напередодні роковин відкритого вторгнення російських військ в Україну.

Аби застерегти підлітків від необачливих вчинків, закликаємо батьків приділяти їм більше часу та уваги, підтримувати їх, цікавитися, з ким вони спілкуються та як проводять дозвілля. Опановуйте Інтернет-технології, майте власний акаунт і станьте другом своєї дитини в соціальних мережах. Познайомтеся з її віртуальними друзями, звертайте увагу на фото і відео, які викликають у неї зацікавленість, зокрема ті, що збережені, поширені або вподобані.

Закликаємо молодь утриматися від вступу до подібних субкультур та повідомляти про будь-які небезпечні дії ПВК «Редан» представникам Національної поліції України. Це обов’язково допоможе запобігти серйозним наслідкам, зберегти мир і взаємоповагу, уникнути насильства та агресії. Тільки в такий спосіб ми зможемо створити гармонійне та безпечне суспільство для всіх.