Професор кафедри конституційного і міжнародного права факультету №4 Андрій Войціховський прослухав тематичну лекцію на тему «Токійський трибунал: той, що несправедливо залишається в тіні історії», підготовлену Центром громадянських свобод та Київською школою прав людини та демократії.
Під час лекції доповідач – експерт Центру громадянських свобод, професор кафедри кримінально-правової політики та кримінального права Київського національного університету імені Тараса Шевченка, кандидат юридичних наук, доцент Костянтин Задоя наголосив, що Міжнародний військовий трибунал для Далекого Сходу, також відомий як Токійський трибунал – суд над японськими воєнними злочинцями, проходив у Токіо з 3 травня 1946 р. по 12 листопада 1948 р. Він був тривалішим, аніж Нюрнберзький процес. Обвинувальний висновок у справі 28 головних японських воєнних злочинців було складено від імені США, Китаю, Великої Британії, СРСР, Австралії, Канади, Франції, Нової Зеландії, Нідерландів, Індії та Філіппін.
Спікер спробував відповісти на цілий спектр питань, пов’язаних із суспільно-політичними та історичними обставинами створення Токійського трибуналу та особливостями здійснення міжнародного кримінального правосуддя над японськими воєнними злочинцями.
Костянтин Задоя зауважив, що здійснення міжнародного кримінального правосуддя Токійським трибуналом разом з іншими військовими трибуналами (Нюрнберзьким, щодо Руанди, колишньої Югославії, Лівану тощо) стане міжнародною практикою у справі створення Спеціального судового механізму для розслідування воєнних злочинів і злочину агресії, вчинених Росією з початку повномасштабного вторгнення на територію України. Світова спільнота й увесь цивілізований світ мають дати жахливим злочинам російських воєнних злочинців відповідну оцінку, а Міжнародний військовий трибунал – притягнути кожного з них до відповідальності.

ВЗГ ХНУВС