У Харківському прес-клубі відбулась презентація результатів чергової хвилі дослідження «Молодь та наркотики» та «Українського лонгітюдного дослідження», проведеного під час війни. Експерти прокоментували результати досліджень, розповіли, як війна впливає на психічне здоров’я дітей і молоді, які існують загрози, чи змінився рівень вживання алкоголю та наркотиків під час війни, як ситуація з психічним здоров’ям українців буде розвиватись надалі.

Олексій Сердюк - завідувач науково-дослідної лабораторії з проблем психологічного забезпечення правоохоронної діяльності Харківського національного університету внутрішніх справ, - презентував дані про динаміку вживання наркотиків та алкоголю молоддю під час війни. Результати досліджень показують, що вживання алкоголю (82%) та наркотиків (19% вживали наркотики протягом життя, 6% протягом року) залишається практично без змін. Проблемне вживання алкоголю та наркотиків також залишилось без змін (27%). Знижується паління тютюну (56%), але цей процес стабільний і відбувається незалежно від війни. Інтенсивність соціальних контактів зі споживачами наркотиків та їх розповсюджувачами дещо знизилась. Під час війни рівень психологічного дистресу серед молоді зріс з 37% до 58%, а серед дорослого населення він сягає 80%. Можливі симптом ПТСР (посттравматичного стресового розладу) спростерігаються у 7% дітей, 19% підлітків та 23% дорослих, причому серед жінок симптоми ПТСР спостерігаються вдвічі частіше, ніж серед чоловіків.

Ігор Лінський - директор Державної установи «Інститут неврології, психіатрії та наркології Національної академії медичних наук України», - презентував результати міжнародного дослідницького проєкту GENAHTO (Гендер, алкоголь і його шкода для інших) - вивчення шкідливих наслідків алкоголізації проблемно питущих осіб для їх соціального оточення.

Георгій Даниленко - директор Державної установи «Інститут охорони здоров'я дітей та підлітків Національної академії медичних наук України», - прокоментував результати досліджень ІОЗДП, проведених серед дітей ВПО, розповів, як війна впливає на психічне та фізичне здоров'я Українських дітей і що повинні робити в цій ситуації батьки та вчителі. 

Посилання на відеотрансляцію заходу:

https://www.youtube.com/watch?v=_hq7cMiAW58

ВЗГ ХНУВС