Харківський національний університет внутрішніх справ провів міжнародний науковий психологічний форум «Особистість, суспільство, війна», в якому взяли участь науковці та представники психологічних служб сектору безпеки і оборони України: Національної поліції, Національної гвардії, Державної служби з надзвичайних ситуацій, Збройних Сил України, а також представники закладів вищої освіти як України, так і зарубіжних країн (Великобританії, Колумбії, Польщі, Швеції, Сербії), психологи-практики. У роботі конференції взяли участь: перший проректор університету, доктор юридичних наук, професор Олександр Моргунов, проректор, заслужений юрист України, доктор юридичних наук, професор Олександр Музичук, науковий та науково-педагогічний склад, слухачі магістратури та курсанти ХНУВС.

Захід відкрив ректор ХНУВС, член-кореспондент Національної академії правових наук України, доктор юридичних наук, професор, заслужений юрист України Валерій Сокуренко. Він привітав учасників форуму, побажав наснаги, плідної роботи й запевнив, що вироблені під час дискусії пропозиції та рекомендації будуть направлені до профільних департаментів Національної поліції України та МВС.

Директор Департаменту забезпечення діяльності міністра МВС України Сергій Бойчук зазначив: «Війна внесла корективи у роботу Національної поліції, функції працівників правоохоронних органів розширились. Однак мета залишилася єдиною – збереження життя людей та забезпечення їм максимально можливої безпеки». Він наголосив, що продовжують формуватися бригади «Гвардії Наступу» й відзначив, що більше 25 тисяч поліцейських та військовослужбовців за місяць від старту рекрутингової кампанії вже прийнято на службу до складу бригад. Директор Департаменту побажав учасникам форуму успішної роботи у вирішенні проблем підтримки психологічного здоров’я українців.

Начальник Харківської обласної військової адміністрації, доктор юридичних наук, професор Олег Синєгубов виступив з доповіддю «Психологія війни: харківський вимір» й зазначив, що проведення заходу є надзвичайно актуальним, адже психологічні проблеми загострились, українці потребують кваліфікованої допомоги від спеціалістів.

Начальник Вінницької обласної військової адміністрації Сергій Борзов наголосив на тому, що внутрішньо переміщені особи, діти, захисники, які повертаються з фронту, поранені, незахищені верстви населення потребують фахових психологів. Проведення міжнародного форуму допоможе перейняти досвід вітчизняних та зарубіжних науковців й використати його для вирішення питань психологічного здоровʼя населення.

Ректор Одеського державного університету внутрішніх справ, доктор юридичних наук, доцент, заслужений працівник освіти України Дмитро Швець розповів про співпрацю Національної поліції з населенням в умовах воєнного часу.

Актуальні проблеми правового захисту дітей, що постраждали внаслідок збройної агресії РФ проти України були висвітлені в доповіді Олександра Бандурки – академіка Національної академії правових наук України, доктора юридичних наук, професора, заслуженого юриста України, ректора Харківського національного університету внутрішніх справ у 1994-2003, 2010-2012 роках.

На форумі також виступили: керівник відділу з управління і розвитку людських ресурсів Компоненту з питань належного врядування КМЄС в Україні Анамарія Фудулі з темою: «Ментальне здоровʼя та психологічна підтримка для відомств сектору цивільної безпеки України»; директор Інституту ветеранів та сімʼї, професор, член Національного Інституту психічного здоров’я, Англія Раскін Університет, Сполучене Королівство Метт Фоссі. Представниці Опольського університету: доктор філософії, Інститут педагогіки Вірга Анна Копчак та доктор філософії, Департамент безпеки, Інститут права Кужава Каміла Касперська виступили з темою «Фактори батьківства українських дітей у Польщі». Професор міжнародного права в Католицькому університеті Колумбії Лаура Гамарра-Амайя розповіла про правові наслідки масових міграцій у малозабезпечених верствах населення. Начальник кафедри психології та педагогіки Національної академії Національної гвардії України, кандидат психологічних наук, доцент Станіслав Ларіонов розповів про підготовку психологів в Україні, а також кращі практики для сектору безпеки і оборони.

Під час форуму учасники обмінялись результатами власних досліджень та актуалізували питання використання сучасних методів надання психологічної допомоги.

За результатами форуму підготовлено збірник тез доповідей учасників міжнародного психологічного форуму, який буде розміщений в електронному вигляді на сайті ХНУВС, а також пропозиції та рекомендації учасників конференції, що будуть направлені до профільних департаментів Національної поліції України та МВС України.

ВЗГ ХНУВС