Доцентка кафедри соціально-гуманітарних дисциплін факультету № 6 кандидатка філологічних наук Наталія Кобилко взяла участь у VІІІ Всеукраїнській науковій конференції «Література, опалена війною: (кон)тексти, їхня рецепція та інтерпретація», приуроченій 105-ій річниці від дня народження Олеся Гончара. Захід відбувся у Дніпровському національному університеті імені Олеся Гончара в режимі онлайн. Конференція об’єднала вчених з України (Києва, Харкова, Львова, Одеси, Хмельницького, Кривого Рога, Дніпра) та зарубіжжя (Словаччини й Іспанії). Учасники працювали у двох секціях: «Людина і війна: рефлексія сьогодення в історичному дзеркалі» та «Текст у камуфляжі: поетикальні стратегії мілітарної літератури». Науковці представили свої дослідження теми війни в українській художній літературі від давнини до сучасності.

Наталія Кобилко виступила із доповіддю «Скалічені війною людські долі (на прикладі роману “раКУРС” Світлани Талан)». Авторка дослідила тему війни з позиції головних героїв, які знаходяться по різні сторони лінії розмежування; простежила зміну їхнього світогляду; проаналізувала еволюцію персонажів. Загалом важливість роману «раКУРС» Світлани Талан полягає в тому, що спонукає читача до осмислення помилок і пошуку шляху до відновлення державної цілісності.   

Усі виголошені доповіді викликали жваві дискусії, що підтверджує актуальність теми конференції й перспективність подальших досліджень концепту війни в сучасному літературному дискурсі. Також у рамках заходу відбулися студентські онлайн-читання «105 років у сучасність: Олесь Гончар». За матеріалами конференції видано програму та збірник тез доповідей.

ВЗГ ХНУВС