Представники кафедри конституційного і міжнародного права факультету № 4 – професор кафедри Андрій Войціховський і доцентка кафедри Євгенія Логвиненко стали учасниками вебінару «Запобіжні заходи у справах про колабораційну діяльність: як запобігти ризикам порушення прав людини», проведеного Українською Гельсінською спілкою з прав людини у рамках Програми USAID Ukraine - USAID Україна «Права людини в дії».

Під час вебінару спікерка Катерина Котельва – суддя Галицького районного суду міста Львова, викладачка Національної школи суддів України, випускниця освітніх курсів Української Гельсінської спілки прав людини «Стандарти прав людини в діяльності адвокатів та суддів» зазначила, що війна не скасовує виконання Україною прийнятих на себе зобов’язань за міжнародними договорами щодо дотримання прав людини. Безальтернативність запобіжних заходів для осіб, які підозрюються або обвинувачуються у вчиненні колабораційної діяльності, стала викликом для українського правосуддя. Неможливість застосування інших запобіжних заходів, окрім тримання під вартою особи, може призвести до порушень прав людини та принципу верховенства права.

Учасниками вебінару були розкриті проблемні аспекти співвідношення норм національного кримінально-процесуального законодавства та міжнародного права прав людини, практика Європейського суду з прав людини, а також можливі ризики порушення гарантій прав людини.

ВЗГ ХНУВС