Курсанти Харківського національного університету внутрішніх справ, члени наукового гуртка кафедри кримінального права і кримінології факультету № 1 Олексій Рачинський, Кристина Коваль та Володимир Герасименко приєдналися до Лабораторії молодіжних антикорупційних інновацій (Youth Anti-Corruption Innovation Lab).

Протягом чотирьох днів у Києві проходив молодіжний захід «Лабораторія молодіжних антикорупційних інновацій». Тренерами виступили детективи НАБУ та експерти EdEra, які поділилися досвідом та інноваційними підходами до вирішення окремих проблем протидії корупції. Програма заходу була поділена на чотири тематичні блоки.

Тема першого дня: «Інструменти OSINT та протидія корупції з криптовалютою». Детективи НАБУ розповіли, як вони використовують дані з відкритих джерел і технологію blockchain під час розслідування топкорупції. Також продемонстрували особливості роботи з операторами пошуку Google, вебархівом сайтів, Telegram-ботами, державними та іноземними реєстрами, криптовалютними транзакціями. В межах тематики робочого дня було проведено тренінг «Протидія корупції з криптовалютою».

Другого дня увага учасників та учасниць була прикута до теми «Процесуальне інтерв’ю: як це роблять детективи НАБУ». Курсанти дізналися, що змінює процесуальне інтерв’ю для розслідування, алгоритм його проведення, а також особливості отримання інформації під час процесуального інтерв’ю. Крім того, корисним виявився тренінг «Встановлення психологічного контакту в процесуальному інтерв’ю»;

Наступного дня експерти EdEra розповіли про «ChatGPT. Штучний інтелект і питання доброчесності». Курсанти дізналися, як навчатися ефективніше завдяки ChatGPT, а саме: про роботу з новим матеріалом (створення summary, прикладів, пояснень), do’s & don’ts; повторення матеріалу (створення відкритих запитань, тестів і флеш-карток за допомогою ChatGPT, отримання фідбеку від ChatGPT, ChatGPT як tutor) тощо.

Відбулася екскурсія до Національного парку – Музею корупції «Межигір’я».

Після завершення заходу учасники та учасниці отримали сертифікати про успішне проходження Youth Anti-Corruption Innovation Lab.

Захід був організований за сприяння Програми розвитку ООН (ПРООН) в Україні в партнерстві з Національним антикорупційним бюро України (НАБУ) та студією онлайн-освіти EdEra в межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру за фінансової підтримки Європейського Союзу.

Програму ООН із відновлення та розбудови миру (UN RPP) реалізують чотири агентства ООН: Програма розвитку ООН (ПРООН), Структура ООН з питань гендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок (ООН Жінки), Фонд ООН у галузі народонаселення (UNFPA) і Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО).

Програму підтримують одинадцять міжнародних партнерів: Європейський Союз (ЄС), Європейський інвестиційний банк (ЄІБ), Посольство США в Україні, а також уряди Канади, Данії, Німеччини, Японії, Нідерландів, Польщі, Швеції і Швейцарії.

ВЗГ ХНУВС