Для здобувачів вищої освіти Харківського національного університету внутрішніх справ відділом соціально-гуманітарної роботи було організовано екскурсію до Історико-меморіального комплексу пам’яті жертв нацизму, більш відомого як «ставка Гітлера “Вервольф”».

Цей об’єкт пов’язаний з багатьма подіями Другої світової війни. Розповідь екскурсовода та інформаційні стенди з фотоматеріалами нагадали курсантам трагічні та пам’ятні події. Розкидані на великому просторі частини залізобетонних конструкцій трьох бункерів вражають усіх відвідувачів комплексу. Це все, що залишилося від тимчасового місця перебування Гітлера на Вінниччині, бо, як відомо, у березні 1944-го «Вервольф» був знищений.

На завершення пішої частини екскурсії курсанти оглянули музейну експозицію, де серед іншого зберігається й футляр письмової машинки, яка використовувалася у бункері німецького диктатора у свій час.

Українці ніколи не забудуть події Другої світової війни 1939-1945 рр., так само, як пам’ятатимуть усіх, хто віддає сьогодні життя і здоров’я за вільне майбутнє України. А тих, хто сьогодні наслідує політику нацистського диктатора неминуче чекають такі ж руїни знищеного бункера. Таким є вирок історії.

ВЗГ ХНУВС