З 2021 року, згідно з постановою Верховної Ради України, щороку 14 травня відзначається День пам'яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни. З цієї нагоди відділом соціально-гуманітарної роботи для здобувачів вищої освіти Харківського національного університету внутрішніх справ було організовано екскурсію до Вінницького музею голокосту.

Міжнародним інститутом збереження пам'яті жертв Голокосту Яд Вашем у 1953 році був розроблений документ про те, щоб віддати належне тим людям не єврейської національності, які під час Другої світової війни рятували євреїв.

Події 1939-1945 рр. директор музею Леонід Трахтенберг періодично порівнював з військовими злочинами та актами геноциду, які сьогодні на території України чинять послідовники нацистів - росіяни. Це сприяло глибшому розумінню присутніми неприпустимості людиноненависницьких ідеологій та практик тоталітарних режимів.

Як тоді, так і зараз, люди по-різному проявляють себе у критичних обставинах. Тоді хтось ризикував не тільки своїм власним життям, а й життям своєї родини й оточення, рятуючи приречених на винищення незнайомців. А хтось і сьогодні зраджує своїх співгромадян і опиняється серед колабораціоністів та катів. Світ із шаною згадує тих, хто за свій людський подвиг отримав звання Праведника народів світу. Інші ж отримують заслужене покарання й презирливе ставлення усіх людей доброї волі.

ВЗГ ХНУВС