Відбулося чергове факультативне заняття Школи наукового лідерства Харківського національного університету внутрішніх справ на тему «Юридичні виміри війни», яке провів завідувач кафедри кримінального права і кримінології факультету № 1 Юрій Орлов. У зустрічі, що відбулась в офлайн і онлайн форматах, взяли активну участь представники всіх підрозділів університету, курсанти, студенти, аспіранти, слухачі магістратури та ад'юнктури.

Юрій Орлов у своєму виступі звернув увагу на засоби та методи ведення війни, діяльність міжнародних воєнних трибуналів у світовій історії, форми правомірної та неправомірної публічно-організованої участі у збройному конфлікті крізь призму глибокого аналізу відповідних форм у світовій історії, зокрема в контексті російсько-української війни. Спікер озвучив цілу низку проблемних аспектів, які мають принципове значення у вітчизняній правовій думці, зокрема проблемні питання притягнення до кримінальної відповідальності за національним законодавством як вищого військово-політичного керівництва країни-агресора, так і представників рядового, офіцерського складу регулярних збройних сил, членів приватних військових компаній, які наразі перебувають на території України.

Учасники заходу активно долучалися до дискусії, ставили запитання щодо вибору літератури з представленої проблематики, а також про ефективність діяльності окремих міжнародних організацій у контексті реагування на наслідки російсько-української війни.

Голова Школи наукового лідерства ХНУВС Віталій Найда наголосив на важливості осмислення проблем національного та міжнародного рівня у подальших комплексних дослідженнях, формування активної громадянської позиції здобувачів освіти у питаннях їх висвітлення на міжнародному рівні на відповідних семінарах, зустрічах й конференціях задля наближення нашої спільної перемоги.

ВЗГ ХНУВС