30 липня в Україні відзначається Всесвітній день боротьби з торгівлею людьми, який був заснований у 2013 році Генеральною Асамблеєю Організації Об’єднаних Націй. Представники команди «Рівні можливості» Харківського національного університету внутрішніх справ взяли участь в онлайн-заході, організованому Бюро ОБСЄ з демократичних інститутів і прав людини (БДІПЛ) / OSCE Office for Democratic Institutions and Human Rights (ODIHR).

Метою обговорення став огляд дій БДІПЛ щодо подолання ризиків у боротьбі з торгівлею людьми в контексті збройної агресії РФ проти України. Йшлося про навчальні курси та створення мережі оперативників, які працюють з біженцями з України.

За модерації радниці з питань боротьби з торгівлею людьми в ОБСЄ/БДІПЛ Тетяни Котляренко іноземні та українські учасники під час проведення панельної дискусії зосередились на обговоренні шляхів забезпечення жертво- та постраждало-орієнтованого, ґендерно чутливого, доброзичливого до дітей підходу у знижені ризиків, що постають перед українськими внутрішньо переміщеними особами та біженцями, враховуючи те, що такий досвід вже досить довгий час існує у різних куточках світу. З основною доповіддю виступив Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець.

Під час заходу БДІПЛ було представлено інформаційний бюлетень та рекомендації на основі опитування щодо безпеки жінок-біженок, які тікають з України, Посібник БДІПЛ та нещодавно опублікований Кодекс практики щодо забезпечення прав жертв торгівлі людьми й тих, хто це пережив.

ВЗГ ХНУВС