Відбулася перша консультативна зустріч для місцевих рад та мешканців територіальних громад Вінницької області з актуальних правових питань на тему «Основні напрями діяльності Юридичної клініки ХНУВС та Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Вінницькій області з надання правової допомоги громадянам».

Захід відбувся у межах взаємодії університету з Вінницькою обласною Асоціацією органів місцевого самоврядування та Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Вінницькій області. Модератором заходу виступила заступник керівника Секретаріату Вінницької обласної Асоціації органів місцевого самоврядування Світлана Буяльська.

На початку зустрічі до присутніх із вітальним словом звернувся керівник Секретаріату Вінницької обласної Асоціації органів місцевого самоврядування Віктор Вікалюк, який зазначив, що органи місцевого самоврядування потребують нових рішень та ідей задля вирішення актуальних правових питань, що постали перед громадянами в умовах воєнного стану. Він наголосив на тому, що, враховуючи науковий та кадровий потенціал університету, а також плідну взаємодію з Асоціацією, можна досягти високих результатів у наданні правової допомоги громадянам.

Від імені ректора Харківського національного університету внутрішніх справ Валерія Сокуренка до присутніх звернувся проректор Олександр Музичук, який окреслив напрями роботи юридичної клініки ХНУВС, її значення у навчальному процесі, а також характерні особливості надання правової допомоги громадянам та проведення правопросвітницької роботи здобувачами освіти і науково-педагогічними працівниками університету. Проректор зазначив, що цей захід відкриває серію консультативних онлайн-зустрічей для мешканців громад області, присвячених актуальним питанням трудового та земельного права в умовах воєнного стану, правам споживачів фінансових послуг, попередженню та протидії домашньому насильству, питанням шлюбу тощо. Олександр Музичук також звернув увагу присутніх на те, що саме Вінницька область у 2023 році стала лідером за кількістю заяв абітурієнтів, що виявили бажання вступати університету, а випускники вишу займають провідні посади у правоохоронних, судових та інших державних органах області та всієї країни.

Директор Вінницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Наталя Смішна розповіла присутнім про становлення та розвиток безоплатної правової допомоги в Україні, розкрила поняття первинної та вторинної правової допомоги в розрізі сучасного національного законодавства, поінформувала про послуги, які можна отримати в системі безоплатної правової допомоги у територіальних громадах Вінницької області.

Помічник ректора університету Віктор Слиш окреслив напрями діяльності Юридичної клініки ХНУВС в контексті надання правової допомоги мешканцям територіальних громад. Керівник Юридичної клініки ХНУВС Елла Вакулович у своєму виступі проаналізувала історію та основні етапи становлення юридичної клінічної освіти в університеті, звернула увагу на заходи та проєкти, які були успішно реалізовані у Харкові здобувачами освіти-клініцистами. Координатори відділення Юридичної клініки ХНУВС у Вінниці Сергій Гіренко та Віталій Найда звернули увагу на окремі організаційні аспекти функціонування юридичної клініки та відзначили великий потенціал Юридичної клініки, до роботи в якій залучені науково-педагогічні працівники вишу, які виступають консультантами з різних юридичних питань.

ВЗГ ХНУВС