На базі автошколи, що здійснює підготовку осіб з інвалідністю в Навчально-науковому інституті № 1 Національної академії внутрішніх справ України, відбувся захід для працівників (спеціалістів з підготовки водіїв) автошкіл навчальних закладів МВС. У ньому взяв участь старший викладач кафедри тактичної та спеціальної фізичної підготовки факультету № 3 Харківського національного університету внутрішніх справ підполковник поліції Володимир Євтушок. Захід був проведений експертами Центрального бюро посвідчення водія (CBR) Нідерландів і працівниками Головного сервісного центру МВС, мета якого – надання консультативної допомоги в частині імплементації до законодавства України вимог Директиви Європейського Парламенту і Ради 2006/126/ЄС від 20 грудня 2006 року про посвідчення водія.

Під час заходу відбулася презентація програми, що передбачає навчання керуванню автотранспортом осіб з інвалідністю в Нідерландах, а також було представлено варіанти адаптації транспортних засобів цієї країни для: можливості керування транспортними засобами особами з інвалідністю (з прив’язкою таких варіантів до гармонізованих кодів пристосування транспортного засобу згідно з Директивою); використання навчальних транспортних засобів з універсальним додатковим обладнанням (універсальною адаптацією) під час підготовки водіїв. Учасників заходу ознайомили з досвідом експертів Центрального бюро посвідчення водія (CBR) Нідерландів у розв’язанні складних ситуацій, які можуть виникнути під час навчання осіб з інвалідністю; наголосили на ролі спеціалістів із підготовки водіїв у визначенні відповідності, рекомендованої адаптації навчального транспортного засобу; проаналізували особливості використання тренажерів.

Отримані рекомендації та напрацювання стануть в нагоді фахівцям Автошколи для осіб з інвалідністю ХНУВС у освітньому процесі.

ВЗГ ХНУВС