У межах взаємодії університету з Вінницькою обласною Асоціацією органів місцевого самоврядування та Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Вінницькій області відбулася консультативна зустріч для місцевих рад та мешканців територіальних громад Вінницької області з актуальних правових питань на тему «Застосування Закону України «Про адміністративну процедуру».

З вітальним словом до присутніх звернулася заступниця керівника Секретаріату Вінницької обласної Асоціації органів місцевого самоврядування Світлана Буяльська. Вона акцентувала увагу на важливості подібних спільних зустрічей з метою просвітницької роботи з публічними службовцями, які мають застосовувати Закон України «Про адміністративну процедуру». Тема зустрічі була запропонована для обговорення Вінницькою міською територіальною громадою і є надзвичайно важливою для публічних службовців.

Експертами виступили професор кафедри адміністративного права та процесу факультету № 1 ХНУВС, заслужений діяч науки і техніки України, доктор юридичних наук, професор Анатолій Комзюк і головна юристка сектору «Хмільницьке бюро правової допомоги» Інна Шеремета.

Від Вінницької міської ради надійшли запитання щодо способів комунікації з заявниками і зацікавленими особами, визначення можливої кількості зацікавлених осіб, які можуть бути присутні під час проведення слухання, вступ адміністративного акта в дію тощо.

Анатолій Комзюк ґрунтовно розповів присутнім про проблеми впровадження Закону України «Про адміністративну процедуру», сферу дії Закону, функції публічної адміністрації, принципи адміністративної процедури, порядок здійснення адміністративних проваджень. Також професор акцентував увагу на необхідності розроблення відповідних інструктивно-методичних матеріалів, підготовки зразків певних адміністративних актів і процедурних рішень, організації планових занять із службовцями.

Інна Шеремета у своїй частині консультативної зустрічі зупинилася на проблемах втілення у тексті Закону України «Про адміністративну процедуру» провідних міжнародних практик і досвіду окремих країн-членів ЄС. Також спікерка розглянула сутність адміністративного органу, адміністративної справи, адміністративного акта та інших найбільш суттєвих у тексті Закону категорій.

Координатори відділення Юридичної клініки ХНУВС у м. Вінниця Сергій Гіренко та Віталій Найда закликали представників територіальних громад готувати проблемні питання до наступної зустрічі, присвяченої правовим засадам і практичним аспектам запобігання корупції.

ВЗГ ХНУВС