Відкрив роботу конференції ректор університету, член-кореспондент Національної академії правових наук України, доктор юридичних наук, професор, заслужений юрист України, генерал поліції третього рангу Валерій Сокуренко.

До учасників зібрання звернувся заступник Міністра внутрішніх справ України, кандидат юридичних наук, полковник поліції Леонід Тимченко, який наголосив на важливості питання забезпечення кібербезпеки та інформаційної безпеки в контексті російської збройної агресії: «Свій внесок у зміцнення кібербезпеки України та протидію російській агресії у кіберпросторі вносять курсанти закладів вищої освіти системи МВС України, зокрема Харківського національного університету внутрішніх справ. З березня 2023 року ХНУВС долучився до ініційованого МВС України та Департаментом інформаційно-аналітичної підтримки Національної поліції України проєкту «Потерь.НЕТ», метою якого є збір інформації про втрати армії рф, незаконних збройних формувань, так званих «ДНР» і «ЛНР», приватних військових компаній, які брали участь у збройній агресії проти України та загинули».

Заступник Міністра зазначив, що конференція стане дієвою платформою для діалогу учасників щодо застосування інноваційних методів забезпечення кібербезпеки України, підготовки правоохоронців у нашій державі, а також обміну досвідом між науковцями, практичними працівниками та їх колегами з інших країн.

Ректор університету Валерій Сокуренко зазначив, що вже більше двох років українці протистоять російській збройній агресії, яка супроводжується вчиненням тисяч кримінальних правопорушень, у тому числі кіберзлочинів і злочинів, пов’язаних із торгівлею людьми. «Університет намагається якомога активніше протидіяти російській агресії на кіберфронті, – зазначив ректор. – Відбувається щоденна взаємодія з Департаментами та регіональними підрозділами кіберполіції, інформаційно-аналітичної підтримки, кримінального аналізу, боротьби з наркозлочинністю. Працівники університету беруть участь у двох європейських проєктах «Горизонт», пов’язаних із розробкою рішень кримінального аналізу та протидією несанкціонованому блокуванню доступу до інформації. Це проєкт «Потерь.Нет», інші. Також фахівці вишу розробили й підтримують роботу чат-боту «КіберВарта». Згідно з планом МВС України готуються науково-дослідні роботи з питань протидії кіберзлочинності, кримінальної розвідки, роботи з електронними доказами, поліцейської діяльності у кіберсфері в цілому. На теперішній час завершується робота над курсом «Протидія сексуальній експлуатації дітей у кіберсфері». Цей курс за погодженням Департаменту освіти, науки та спорту МВС України буде розміщений на навчальній платформі Moodle МВС і до нього матимуть доступ як курсанти, так і працівники кіберполіції. Сподіваюся, що конференція стане міцною платформою для обміну думками та досвідом між науковцями та практичними працівниками щодо напрямів підготовки правоохоронців у нашій державі».

381 учасник долучився до роботи конференції. 103 тези наукових доповідей від 163 авторів надійшли до організаційного комітету для включення їх до збірника конференції. Представники Австрії, Великобританії, Індії, КНР, Латвії, Молдови, Німеччини, Польщі, Румунії, Туреччини, а також вітчизняні учені, практики, курсанти і студенти стали учасниками конференції.

В обговоренні сучасних проблем протидії кіберзлочинності та торгівлі людьми взяли участь: начальник Департаменту кіберполіції Національної поліції України Юрій Виходець; начальник Департаменту міграційної поліції НПУ Сергій Шайхет; начальник Департаменту інформаційно-аналітичної підтримки НПУ Олексій Григорович; начальник Департаменту кримінального аналізу НПУ Роман Бутко; суддя Дзержинського районного суду міста Харкова, тренерка Національної школи суддів України Тетяна Штих; начальник 3-го управління (інформаційних технологій та програмування) Департаменту кіберполіції НПУ, кандидат юридичних наук Станіслав Самойлов; директорка Департаменту науки і освіти Харківської обласної військової адміністрації, докторка юридичних наук, професорка Ольга Безпалова; старший менеджер проєктів компоненту «”Безпека людини” Програма підтримки ОБСЄ для України» Сергій Гриненко; начальник управління інформаційної безпеки Департаменту інформатизації МВС України Олександр Тарасов; старший слідчий в особливо важливих справах Управління Головного слідчого управління Державного бюро розслідувань Олександр Анін; начальник відділу протидії кіберзлочинам в Хмельницькій області Департаменту кіберполіції НПУ Олег Дядик; прокурор відділу Вінницької обласної прокуратури Олексій Соловйов; старший детектив підрозділу детективів цифрової криміналістичної лабораторії Національного антикорупційного бюро України Євген Пронін.

Від міжнародної наукової спільноти у науковому заході взяли участь: професор Ризького університету імені Страдіня (Латвія), доктор юридичних наук Яніс Грасіс; проєктний співробітник офісу Спеціального представника та координатора з протидії торгівлі людьми ОБСЄ (Австрія) Раду Кукош; волонтерка міжнародної волонтерської спільноти InformNapalm (Туреччина) Наталія Йилдирим; декан факультету права, адміністрування, громадського порядку та безпеки Академії «Штефан чел Маре» Міністерства внутрішніх справ Республіки Молдова, кандидат юридичних наук Віталіє Іонашку; «Інженерне бюро Кеберляйна» Вюрцбург (Німеччина), доктор філософії Юрген Кеберляйн-Керлер.

За результатами пленарного засідання, роботи окремих секцій та на підставі аналізу наукових напрацювань учасників конференції організаційним комітетом сформульовано низку науково обґрунтованих висновків, пропозицій та рекомендацій, зокрема: активізувати впровадження в систему діяльності НПУ технологій, заснованих на використанні штучного інтелекту; розробити індикаторну систему оцінки ризиків протиправності вмісту електронних ресурсів; під час навчання поліцейських приділяти окрему увагу практичному навчанню щодо автоматизації накопичення та аналізу відомостей з різноманітних джерел, зокрема з каналів та груп популярних месенджерів, соціальних мереж, сайтів з ознаками протиправності тощо; забезпечити науково-практичне опрацювання питання автоматизації моніторингу інформаційних ресурсів на предмет виявлення ознак вчинення кримінального правопорушення; розробити комплексні науково-методичні рекомендації щодо документування шахрайських дій, вчинених з використанням можливостей кіберсфери; під час наукових досліджень звертати увагу на протидію кримінальним правопорушенням, як комплексній діяльності тощо. Не повинні залишатися поза увагою науковців системи МВС і питання представлення звинувачень у суді та проведення судового слідства.

ВЗГ ХНУВС