Історичному романісту, громадському діячу, лауреату багатьох літературних премій та державної премії ім. Т. Шевченка, Герою України 27 травня виповнилося б 95 років.

Упродовж майже пів століття творчої діяльності Романа Іваничука вийшло близько шістдесяти книг, зокрема двадцять історичних романів. Багато з них перекладені іноземними мовами.

Роман Іваничук – український письменник, політичний і громадський діяч, брав участь у підготовці і проголошенні Декларації про державний суверенітет України 16 липня 1990 року і Акта про незалежність України 24 серпня 1991 року. Він завжди порушував проблему мовного оновлення. Його твори стилістично багаті, завдяки ним є можливість відчути плинність і багатство української мови. Літературознавці кажуть, що «Іваничук – це розкішне купання в українській мові».

Вшановуючи пам’ять визначної постаті, наукова бібліотека ХНУВС підготувала віртуальну виставку «Без землі своєї, ґрунту свого, мови своєї ти не є письменник», створену на базі власних бібліотечних фондів. Мовлення згенеровано за допомогою штучного інтелекту.

Переглянути виставку можна за посиланням: https://youtu.be/4czS5Tg7k_A?si=9ckCEwK0N-fvsset.

ВЗГ ХНУВС