Наказом МОН № 838 від 13.06.2024 «Про затвердження переліку Національних контактних пунктів» сформовано перелік національних контактних пунктів (НКП) Рамкової програми Європейського Союзу з досліджень та інновацій «Горизонт Європа» та Програми з досліджень та навчання Європейського співтовариства з атомної енергії (2021-2025), комплементарної до програми «Горизонт Європа».

НКП за напрямом «Цивільна безпека для суспільства» створено на базі Харківського національного університету внутрішніх справ (ХНУВС).

Завідувач науково-дослідної лабораторії з проблем психологічного забезпечення правоохоронної діяльності Сердюк Олексій Олександрович є посадовою особою ХНУВС, що виконуватиме завдання і функції національного контактного пункту програми «Горизонт Європа» за напрямом «Цивільна безпека для суспільства».

Конкурсний відбір НКП оголошувався з 8 квітня до 16 травня 2024 року. За підсумками було отримано 46 заявок. У конкурсі взяли участь представники 39 установ та організацій, 26 з яких – заклади вищої освіти, 5 – наукові установи Національної академії наук, 8 – інші державні установи та громадський сектор.

Відбір НКП відбувався на основі: пропозицій кандидатів щодо бачення напрямів їхньої майбутньої діяльності як національного контактного пункту; досвіду підготовки та участі у міжнародних і європейських проєктах; виконання функцій НКП попередньої рамкової програми «Горизонт 2020».

Мережа національних контактних пунктів буде охоплювати 22 НКП у 14 закладах вищої освіти, 4 наукових установах Національної академії наук та 2 державних установах, підпорядкованих МОЗ та Міндовкіллю. Водночас НКП програми «Горизонт Європа» працюватимуть у 12 населених пунктах у межах 10 областей України.

Основна місія мережі НКП – активізація участі українських установ, організацій у програмах «Горизонт Європа та «Євратом», забезпечення підвищення кількісних та якісних показників участі в них і залучення європейських грантів для посилення українського дослідницького та інноваційного потенціалу. Розбудова мережі НКП є важливим етапом створення інфраструктури підтримки українських установ та організацій у програмі «Горизонт Європа».

На сьогодні МОН працює над розробленням і укладанням відповідних договорів про організацію роботи і фінансування НКП, які будуть укладені з установами-переможцями.

До завдань і функцій НКП за напрямом «Цивільна безпека для суспільства» входить збільшення участі як наукових, так і практичних підрозділів Міністерства внутрішніх справ України та інших установ сектору цивільної безпеки України у програмі «Горизонт Європа». Це дозволить вплинути на формування практичних рекомендації з боку Ради Європи, які відносяться до сфери компетенції як правоохоронних органів України, так і сфери цивільної безпеки загалом, і зокрема розробляються в межах подібних конкурсних програм, а потім надсилаються у форматі рекомендацій для їх імплементації в Україні. Також це дозволить відобразити інтереси та досвід сектору цивільної безпеки України у змісті подібних рекомендацій на етапі їхнього розроблення, що підсилить нашу здатність чинити опір агресору як в умовах військового стану, так і після нашої перемоги.

Створення НКП програми «Горизонт Європа» за напрямом «Цивільна безпека для суспільства» дасть можливість задіяти потенціал ХНУВС для надання консультацій з підготовки як нових проєктних пропозицій, так і реалізації вже діючих проєктів; збільшити кількість пропозицій, поданих установами сектору цивільної безпеки, та залучити науковців системи МВС та інших установ системи цивільної безпеки до подання проєктних заявок шляхом проведення цільових заходів у системі відомчої освіти та науки за сприяння МВС і партнерських недержавних і міжнародних організацій, що здійснюють підтримку сектору безпеки і оборони. Планується створити на базі ХНУВС інформаційний хаб й відповідний інформаційний ресурс для органів та підрозділів сектору цивільної безпеки для їх залучення до участі у підготовці конкурсних заявок та реалізації проєктів програми «Горизонт Європа».

Посилання на новину на вебсайті МОН: https://mon.gov.ua/news/zdiisneno-vidbir-natsionalnykh-kontaktnykh-punktiv-prohramy-ies-horyzont-ievropa.

Посилання на наказ на вебсайті МОН: https://mon.gov.ua/npa/pro-zatverdzhennia-pereliku-natsionalnykh-kontaktnykh-punktiv-2?v=666bffdfc1bcc.

Інформація про програму «Горизонт Європа» на Національному порталі міжнародного науково-технічного співробітництва: https://ms.nauka.gov.ua/pro-portal/gorizont-yevropa/.

ВЗГ ХНУВС