Завідувач кафедри кримінального права і кримінології факультету № 1, доктор юридичних наук, професор Юрій Орлов став модератором і доповідачем на науково-практичному круглому столі «Захист прав людини в українській моделі перехідного правосуддя», організованому Науково-дослідним інститутом вивчення проблем злочинності імені академіка В. В. Сташиса НАПрН України та ГО «Всеукраїнська асоціація кримінального права». Основна мета круглого столу – створення майданчику для фахового діалогу щодо проблем захисту прав людини під час переходу від стану війни до стану миру у концепції перехідного правосуддя (transitional justice) та кримінологічного забезпечення її реалізації. На науково-практичному заході виступили знані вітчизняні правники та кримінологи, серед яких: академік Національної академії правових наук, голова ГО «Всеукраїнська асоціація кримінального права» Юрій Баулін, в. о. ректора Національного аерокосмічного університету імені М. Є. Жуковського «Харківський авіаційний інститут», професор Олексій Литвинов, директорка Науково-дослідного інституту вивчення проблем злочинності імені академіка В. В. Сташиса НАПрН України, професорка Владислава Батиргареєва, представники ЗСУ України, Мінюсту, правозахисники. У своїй доповіді Юрій Орлов звернув увагу на проблему фронтирної злочинності та її констеляції із моделлю концептуалізації та інституціоналізації постконфліктного встановлення історичної правди для України.

За результатами жвавої дискусії було напрацьовано низку теоретично та практично значущих рекомендацій щодо кримінологічного забезпечення перехідного правосуддя в частині притягнення до кримінальної відповідальності осіб, винних у вчиненні найтяжчих злочинів у контексті міжнародного збройного конфлікту на території України, компенсацій та сатисфакції жертвам злочинів, встановлення історичної правди, інституційних реформ, спрямованих на запобігання повторенню конфлікту. Отримані наукові результати будуть впроваджені як у правотворчу й правозастосовну практику, так і в науковий та освітній процес Харківського національного університету внутрішніх справ.

Круглий стіл проведено в межах реалізації дослідницького проєкту «Захист прав людини в концепції перехідного правосуддя: українська модель» (реєстраційний номер 2022.01/0204), що здійснюється завдяки грантовій підтримці Національного фонду досліджень України. Учасниками проєкту є завідувач кафедри кримінального права і кримінології, доктор юридичних наук, професор Юрій Орлов і професор цієї ж кафедри, доктор юридичних наук, професор Андрій Ященко.

ВЗГ ХНУВС