Гарант освітньо-професійної програми першого (бакалаврського) рівня вищої освіти, галузь знань 08 «Право», спеціальність 081 «Право (правозастосування)», доктор юридичних наук, професор Андрій Шульга ініціював зустріч робочої групи з підготовки й моніторингу ОПП за першим (бакалаврським) рівнем вищої освіти, галузь знань 08 «Право», спеціальність 081 «Право (правозастосування)» та потенційними роботодавцями (стейкхолдерами). Учасники обговорили нагальні питання, присвячені якості освітньої програми, а також зміни, які мають бути внесені до неї. Гарант освітньої програми поінформував, що згідно з наказом Міністерства освіти і науки України від 13 червня 2024 року за № 842 «Про внесення змін до деяких стандартів вищої освіти», у стандарті вищої освіти за спеціальності 081 «Право» для першого (бакалаврського) рівня вищої освіти, затвердженому наказом Міністерства освіти і науки України від 20 липня 2022 року за № 644, позицію «Загальні компетентності» Розділу «V Перелік обов’язкових компетентностей випускника» пропонується доповнити пунктом 16 наступного змісту: «ЗК16. Здатність ухвалювати рішення та діяти, дотримуючись принципу неприпустимості корупції та будь-яких інших проявів недоброчесності».

Учасники наради висловили окремі думки щодо подальшого перегляду та удосконалення освітньо-професійної програми. Зокрема, було наголошено, що теоретична складова програми має бути спрямована на отримання здобувачами вищої освіти навичок практичного характеру. Перелік умовно факультативних дисциплін з метою оптимізації може бути скорочений, а час, що вивільняється, має бути спрямований на збільшення обсягу годин для закріплення отриманих знань під час проходження виробничої практики.

Наприкінці зустрічі як роботодавці (стейкхолдери), так й учасники робочої групи дійшли висновку про те, що робота над вдосконаленням освітньо-професійної програми має бути продовжена, але у межах існуючих об’єктивних життєвих реаліях та з урахуванням логічної доцільності здійснення таких змін і доповнень. Також було зазначено, що часте втручання у чинні освітньо-професійної програми не сприяє якісній підготовці здобувачі вищої освіти першого (бакалаврського) рівня галузі знань 08 «Право», спеціальність 081 «Право (правозастосування)».

ВЗГ ХНУВС