Цей інноваційний освітній проєкт запроваджений кафедрою цивільного, трудового та господарського права ННІ №1 і розрахований на три навчальні роки – з 2023 по 2026 рр. З нагоди продовження реалізації проєкту у 2024-2025 навчальному році відбувся захід, в якому взяли участь: директор ННІ №1 Віталій Романюк, директор ННІ №4 Микола Марчук, координатор Модулю – професор кафедри цивільного, трудового та господарського права ННІ №1 Олексій Зайцев, науково-педагогічні працівники кафедри, які є експертами-викладачами проєкту: професори Святослав Сліпченко та Олександр Шишка, доцентки Наталія Шишка, Олена Піхурець, Оксана Бортнік, Світлана Ясечко, а також експертка-викладачка проєкту, доцентка кафедри публічного управління адміністрування та права Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Олена Черненко.

Віталій Романюк у своєму виступі підкреслив важливість та багатогранність Модуля Жана Моне, наголосивши на його ключовій меті – просуванні передового досвіду у вивченні цінностей Європейського Союзу, викладанні та проведенні досліджень європейських студій. Особливу увагу він приділив важливості забезпечення прав людини в контексті цифрової трансформації та побудови інклюзивного й сталого суспільства.

Координатор Модулю Олексій Зайцев розповів про програму міжнародної співпраці ЕРАЗМУС+, її мету та можливості, які вона підтримує, а також про її основні напрями, зокрема напрям Жана Моне.

Микола Марчук зупинився на ролі Жана Моне у створенні Європейського Союзу, висвітливши ключові аспекти діяльності видатного французького політика та економіста, зокрема його внесок у розроблення концепції європейської інтеграції та практичні кроки з її реалізації. Микола Марчук наголосив на перспективності ідей Моне та їхній актуальності для сучасних процесів європейської інтеграції.

Олена Черненко ознайомила присутніх зі структурою Модулю, порядком його реалізації, заходами у межах Модулю, особливостями проведення занять та каналами комунікації між учасниками.

Оксана Бортнік розповіла про команду проєкту, яка забезпечує втілення його в життя, про їхній досвід і професійні компетенції.

Модуль Жана Моне «Цифрова трансформація прав: досвід ЄС» (DiTraRi_EU – 101127785) під керівництвом професора Олексія Зайцева дозволяє учасникам поглибити знання та розвинути професійні якості у сфері цифрової трансформації прав у ЄС та, як результат, набути умінь, аби застосовувати найкращі практики ЄС в українському контексті й бути більш конкурентоспроможними у своїй професії. Реалізація Модулю сприяє активізації досліджень у сфері здійснення та захисту прав у цифровому просторі; наближенню інтеграції українського освітнього простору до європейського; активізації співробітництва між академічним світом, юристами-практиками та громадськістю загалом із питань цифрової трансформації, прав людини й досліджень європейських студій.

Запуск другого року Модуля Жана Моне свідчить про успішність і затребуваність програми, а також про активний інтерес до європейських студій в українському академічному середовищі.

ВК ХНУВС