У Харківському національному університеті внутрішніх справ відбувся круглий стіл «Профілактика дитячих суїцидів, запобігання прищеплення дітям суїцидальних нахилів через мережу Інтернет». У заході взяли участь працівники, курсанти та студенти ХНУВС, представники Управління превентивної діяльності ГУНП в Харківській області, Центру практичної психології, соціальної роботи та здорового способу життя Комунального вищого навчального закладу «Харківська академія неперервної освіти», Харківського національного медичного університету, Департаменту науки і освіти Харківської обласної державної адміністрації, а також Харківського обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді ХОДА, громадської організації «Благовіст 2013», Міської батьківської ради при Департаменті освіти Харківської міської ради, дитячих будинків, директори шкіл.

Відкрив роботу круглого столу ректор Харківського національного університету внутрішніх справ генерал поліції третього рангу Валерій Сокуренко. Він підкреслив актуальність проблеми залежності дітей від соціальних інтернет-мереж та їх вплив на дитячу психіку. Особливу стурбованість фахівців викликають небезпечні ігри, які поширюються Інтернетом, і які спонукають дітей та підлітків до скоєння суїциду.

Так, за даними ГУНП в Харківській області, з 2010 року у Харківській області дітьми було скоєно 61 суїцид і зафіксовано 134 невдалих спроби покінчити життя самогубством. А за останній час фахівцями кіберполіції в Харківській області було виявлено та заблоковано роботу 19 акаунтів, які пропагували дитячий суїцид. Таких сайтів, стверджують фахівці, дуже багато. Це – «Синій кит», «Біжи або помри», «Зникни на 24 години», «Розбуди мене о 4.20» та інші. Роботу цих сайтів поліцейські відстежують і блокують, проте лише їхніх зусиль замало. Щоб побороти це явище та убезпечити дітей від необачних вчинків потрібна консолідація зусиль державних установ, громадських об’єднань, вчителів, батьків, – зазначив у своєму виступі академік Національної академії правових наук України Олександр Бандурка. На жаль, до тенет цих ігор у 60 % випадків потрапляють, як не дивно, діти з благополучних сімей. І як стверджують психологи, відбувається це тому, що дорослі, зайняті роботою та вирішенням повсякденних питань, замало уваги приділяють дітям. Тому найголовніша порада дорослим – частіше спілкуватися з дітьми, цікавитися їхніми проблемами, планувати сімейний відпочинок, робити щось разом, адже саме самотність і втрачений контакт з батьками та друзями, бажання привернути увагу до себе та своїх проблем стають причиною трагедії.

Під час роботи круглого столу викладачами кафедри кібербезпеки факультету № 4 ХНУВС було презентовано анкету, яка допоможе вивчити стан втягнення дітей до участі у суїцидальних групах в соціальних комп’ютерних мережах та вчасно вжити запобіжних заходів.

ВЗГ ХНУВС