Під девізом «Поетами народжуються, ораторами стають» в  Академії МВС Республіки Білорусь (м. Мінськ) відбувся XVII Міжнародний конкурс ораторської майстерності «Цицероній-2017», в якому взяли участь 49 курсантів та студентів із 22 вищих навчальних закладів. Окрім ораторів із Білорусі – Мінська, Гомеля, Гродно, Бреста, Могильова та України – Києва, Харкова, Дніпра за перше місце змагалися представники Азербайджану, Венесуели, Казахстану, Китаю, Нігерії, Туркменістану. Загальна тема конкурсу – «Події, люди і їхні справи», присвячена 100-річчю білоруської міліції.

У перший день пройшли конкурсні трихвилинні виступи, де представники команд розповіли про свої країни, мораль та звичаї народів. До складу журі входили висококваліфіковані фахівці у сфері мовної комунікації: лектори, журналісти, диктори радіо і телебачення, філологи та юристи.

Лише 12 кращих конкурсантів, які набрали найбільшу суму балів, змогли пройти до другого туру, де змагалися в мистецтві словесної імпровізації та демонстрували знання елементів культури мовлення, а також вміння дискутувати та відповідати на запитання експромтом. На другий день відбулася урочиста церемонія нагородження переможців та святковий концерт.

Харківський національний університет внутрішніх справ представляла команда переможців загальноуніверситетського конкурсу ораторської майстерності, серед яких – курсант 1 курсу факультету № 2 Оксана Коляда та курсант 1 курсу факультету № 1 Віталій Найда. Супроводжував та готував курсантів до конкурсу старший викладач кафедри теорії та історії держави і права майор поліції Іван Кріцак.

 Загальне перше місце за результатами двох турів у конкурсі здобула курсант 1 курсу факультету № 2 рядовий поліції Оксана Коляда, яка присвятила свій виступ близькому другу свого батька, який героїчно загинув під час проведення антитерористичної операції. Особливу прихильність аудиторії та членів журі Оксана змогла завоювати завдяки тому, що вона прочитала власний вірш і єдина за всю історію проведення конкурсу виступила на українській мові.

Лауреатом конкурсу став курсант 1 курсу факультету № 1 рядовий поліції Віталій Найда, який своїм виступом відкрив конкурс і закликав усіх служителів закону до високого духовно-морального зростання. Переможцям і призерам конкурсу на урочистій церемонії були вручені кубки, грамоти та цінні подарунки.

Уперше за всю історію проведення конкурсу Україна, яку представляв Харківський національний університет внутрішніх справ, здобула перемогу. Так, у 2006 році представнику факультету № 1 Івану Кріцаку вдалося єдиному з країн СНД увійти до фінального туру конкурсу, у 2009 році представник факультету № 1 Альона Ніколайчук зайняла ІІ місце, а в 2013 році представник факультету № 2 Геннадій Турко посів ІІІ місце.

У рамках цьогорічного конкурсу організаторами заходу була запланована культурна програма, під час якої представники ХНУВС мали можливість ознайомитися з культурними пам’ятками Мінська. Вони відвідали музеї, брали участь у розважальних заходах. Також були проведені екскурсії до Національної бібліотеки Республіки Білорусь, Палацу Республіки, Червоного костелу та інших пам’ятних місць.

           

ВЗГ ХНУВС