У Києві відбувся Всеукраїнський навчально-методичний семінар «Торгівля людьми в Україні: сучасні виклики та шляхи протидії», що був організований Міжнародним жіночим правозахисним центром «Ла Страда-Україна» спільно з Українським науково-методичним центром практичної психології та соціальної роботи. В його роботі взяли участь представники усіх  регіонів України, серед яких були і представники Харківського національного університету внутрішніх справ. Це – старший викладач кафедри іноземних мов Ганна Оганезова, викладач кафедри захисту інформації Олексій Рвачов та куратор проектів навчально-тренувального центру боротьби з кіберзлочинністю та моніторингу кіберпростору (на громадських засадах) Руслан Сень.

Під час семінару із доповідями виступили представники центру «Ла Страда-Україна», Міжнародної організації з міграції в Україні, координатори проектів ОБСЄ в Україні, досвідчені тренери з профілактики торгівлі людьми. У своїх доповідях вони поділилися з учасниками семінару статистичними даними щодо поширення явища торгівлі людьми у світі та в Україні, навели приклади механізмів взаємодії між учасниками протидії торгівлі людьми, розглянули найкращі методи проведення профілактичної роботи для зменшення кількості випадків торгівлі людьми в Україні тощо.

Також під час семінару присутні обговорили проблеми обізнаності внутрішньо переміщених громадян України про прояви торгівлі людьми. Учасникам семінару було доведено дані досліджень у цій сфері, отримані під час опитування внутрішньо переміщених осіб.

Наприкінці семінару учасникам, які нещодавно закінчили тренерські курси з профілактики торгівлі людьми, що проводилися в рамках Програми з протидії торгівлі людьми в Східній Європі за підтримки Міністерства закордонних справ Норвегії у співпраці з Представництвом Міжнародної організації з міграції в Україні, були вручені сертифікати тренерів. Такі сертифікати з профілактики торгівлі людьми Національної тренерської мережі Міжнародного жіночого правозахисного центру «Ла Страда-Україна» було вручено і трьом представникам Харківського національного університету внутрішніх справ – Ганні Оганезовій, Олексію Рвачову та Руслану Сеню.

Використовуючи отримані знання та передовий міжнародний досвід з профілактики торгівлі людьми, працівники університету найближчим часом розпочнуть підготовку тренерів в університеті з числа курсантів і студентів навчального закладу, а також будуть використовувати отримані знання під час проведення профілактичних заходів в інших навчальних закладах Харківської області.

 

ВЗГ ХНУВС