До Міжнародного дня пам’яті жертв Голокосту курсанти та студенти Харківського національного університету внутрішніх справ  відвідали меморіальний комплекс Дробицький Яр – місце масових розстрілів цивільного населення, що здійснювалися нацистськими окупаційними військами у 1941-1942 рр.

Вермахт окупував Харків 24 жовтня 1941 року. Вже 5 грудня розпочався перепис населення міста, причому євреїв та циган вносили в окремі списки. 14 грудня військовий комендант Харкова генерал-лейтенант Альфред фон Путткамер видав наказ про переселення в дводенний термін всіх євреїв та циган, включаючи грудних дітей, до бараків на східній околиці міста в район ХТЗ. В цих бараках, які залишилися після будівництва заводу, було організовано гетто. Майже одразу почалися розстріли — приречених групами по 250-300 осіб гнали в Дробицький Яр. На дітей куль не витрачали, вкидали до котлованів живими. За даними Державного архіву Харкіської області було розстріляно близько 16-20 тисяч громадян.

23 жовтня 1992 року Харківська міська рада прийняла рішенням № 444 про будівництво меморіалу на місці трагедії. Сьогодні цей меморіальний комплекс нагадує всьому людству про злочин, який завдав нацизм.