Проректор Харківського національного університету внутрішніх справ Олександр Бакумов разом із заступником завідувача науково-дослідної лабораторії з проблем протидії злочинності Олексієм Сердюком та начальником відділу міжнародних зв’язків Станіславом Осятинським взяв участь у 4-ому засіданні Харківського форуму з громадської безпеки, яке відбулося за сприянням регіонального представництва Консультативної місії Європейського Союзу в Харкові та за участю представників прокуратури Харківської області, ГУНП в Харківській області, патрульної поліції, а також представників громадських організацій, діяльність яких націлена на покращення роботи правоохоронних органів та ефективне сприяння взаємодії поліції з громадськістю.

Цього разу було презентовано результати щорічного соціологічного дослідження «Публічна безпека та довіра до правоохоронних органів», яке було здійснено Харківським національним університетом внутрішніх справ спільно з Головним управлінням Національної поліції в Харківській області та за підтримки Консультативної місії Європейського Союзу в рамках Стратегічних напрямів забезпечення публічної безпеки та порядку на території Харківської області на 2018–2019 роки та Регіональної програми забезпечення публічної безпеки та порядку в Харківській області на 2018–2019 роки.

Головні результати проведеного дослідження:

  1. Довіра до правоохоронних органів Харківщини

За даними опитування віч-на-віч, повністю та частково довіряють поліції близько 55,3 % мешканців Харківщини (65,5 % у 2017 р., 57 % у 2016 р., 64 % у 2013 р.). Дані веб-опитування показують нижчі відсотки – довіряють поліції 35 %, не довіряють 46,3 %, а баланс довіри негативний – 11,3 % (баланс довіри – різниця між відсотком тих, хто довіряє, та тих, хто не довіряє).

Довіра до патрульної поліції та поліції в цілому серед усіх правоохоронних органів є найбільшою. Менше довіряють СБУ та прокуратурі. Найменше мешканці Харківщини довіряють суду.

  1. Готовність допомагати правоохоронним органам

Цей показник є дуже високим (90 %). За минулий рік готовність допомагати збільшилась на 10 %. Безумовно готові допомагати правоохоронним органам 45% опитаних, а за певних умов – ще 45 %. Не готові лише 10 %.

  1. Неправомірні дії поліції

Відсоток осіб, які зіткнулись із неправомірними діями поліції, порівняно з 2017 роком знизився з 9,2 % до 4,2 %. У м. Харкові він є нижчим (3,3 %), ніж у Харківській області (4,7 %).

Дані показують зростання рівня злочинності та її побоювань. На цьому фоні відбувається зростання позитивних оцінок діяльності поліції. Шляхом постановлення відкритих запитань було досліджено найбільш гострі проблеми, пов’язані із захистом правопорядку, що існують у місцевій громаді, та очікування місцевої громади від правоохоронних органів.

  1. Проблеми та очікування

Серед проблем респонденти найчастіше називають майнові злочини (крадіжки, грабежі, розбої, шахрайство), вживання наркотиків та алкоголю, порушення публічного порядку (хуліганство та вандалізм, бійки та дебоші), проблеми дорожнього руху, злочинність серед неповнолітніх, а також корупцію, проституцію та гральні автомати.

Серед очікувань від правоохоронних органів переважають перед усе очікування якісного виконання своїх обов’язків (головним чином серед мешканців Харківської області), захисту, порядку, швидкого реагування на виклики громадян. Указують загальні очікування роботи, справедливості, людського ставлення (чесності, поваги і ввічливості) від самих правоохоронців, правопорядку, допомоги, відповідальності, охорони, сумлінної праці та боротьби з правопорушеннями. Серед конкретних очікувань слід виділити бажання налагодження патрулювання. Окремо виділяють очікування вирішення конкретних проблем розповсюдження наркотиків, алкоголю та порушень дорожнього руху.

Після зробленої презентації учасники Форуму ставили запитання та давали позитивні оцінки роботі, яку виконує Харківський національний університет внутрішніх справ.

Голова регіонального представництва КМЄС у Харкові Вернер Педерсен під час розмови з проректором університету Олександром Бакумовим запевнив присутніх щодо готовності й надалі підтримувати ініціативи університету, які сприяють, перш за все, підвищенню рівня довіри населення до поліції та встановленню партнерських відносин поліції з населенням. Олександр Сергійович Бакумов, в свою чергу, висловив готовність усього складу університету брати участь у різноманітних заходах міжнародного характеру з метою набуття європейського досвіду для покращення роботи та ефективності діяльності поліції в цілому, та підготовки персоналу для органів поліції, зокрема.

ВЗГ ХНУВС