У Києві відбувся ІІ Український Жіночий Конгрес, на якому були розглянуті питання гендерної рівності у різних сферах життєдіяльності жінок та чоловіків. Курсант факультету № 4 Єлизавета Бєляєва отримала запрошення  на ІІ Український Жіночий Конгрес від голови Офісу Ради Європи в Україні Мортена Енберга. Приводом для запрошення стала участь Єлизавети у проекті Академії дівочого лідерства «GROW UP», де молоді дівчата розвивали свої лідерських якості та підвищували рівень знань у сфері виборчого та законодавчого процесу, проектного менеджменту, представляли свої власні проекти для майбутньої реалізації.

З вітальним словом до учасників заходу звернулися президент України Петро Порошенко, президент Литви Даля Грібаускайте та прем'єр-міністр України Володимир Гройсман. Учасниками заходу стали понад 500 представників не тільки України, але й інших держав – США, Великої Британії, Швеції, Франції, Іспанії, Португалії, Канади, Норвегії, Литви. Серед них були не тільки жінки, але й чоловіки, які активно підтримують ґендерний паритет. Вони – члени органів державної влади, міжнародних організацій, посольств, активісти неурядових організацій та громадські діячі, військові, підприємці та ін.

Обговорювалися питання ґендерної політики в Україні, міфи та стереотипи щодо участі жінок у різних сферах суспільного життя, впровадження інституційних механізмів щодо ґендерної рівності та недискримінації у прийнятті управлінських рішень тощо.

Програмою форуму було передбачено 9 дискусійних платформ, на яких обговорювали роль та збільшення представництва жінок в українській і світовій політиці, важливість гендерного квотування у виборчому законодавстві, присутність жінок у військовій та безпековій сферах, виклики та інформаційні міфи у розумінні гендерної рівності, питання дискримінації жінок на ринку праці. Приділили увагу й питанню залучення чоловіків до виховання дітей, зокрема, до «чоловічого» декрету.

Під час конгресу було розглянуто наступні теми: українські та світові тренди у політики рівних прав та можливостей жінок і чоловіків; як впливають міжнародні зобов’язання на дотримання рівних прав та можливостей жінок і чоловіків у сфері безпеки: український та світовий досвід; розширення економічних можливостей для жінок, подолання дискримінації на робочому місці та у підприємництві; особливості національних стереотипів щодо жінок і чоловіків; чоловіки у декреті та відповідальне батьківство; наставництво та жіноче партнерство.

ВЗГ ХНУВС