На базі Харківського національного університету внутрішніх справ проходить дистанційне навчання з основних положень антикорупційного законодавства для працівників територіальних органів МВС, закладів, установ і підприємств, що належать до сфери управління МВС, Харківської, Сумської та Полтавської областей (з числа працівників, на яких поширюється дія вимог антикорупційного законодавства). Навчання проводиться в режимі конференц-зв’язку з використанням YouTube каналу ХНУВС.

Відкрили дистанційно захід начальник Управління запобігання корупції МВС України Анатолій Фодчук та ректор університету полковник поліції Дмитро Швець. У заході також беруть участь перший проректор вишу Сергій Бортник, Уповноважений з антикорупційної діяльності Олексій Стрельніков. До проведення занять з основних положень антикорупційного законодавства залучені науково-педагогічні та наукові працівники Харківського національного університету внутрішніх справ, представники Управління стратегічних розслідувань в Харківській області Департаменту стратегічних розслідувань Національної поліції України. Доповіді з актуальних питань підготували представники кафедр вишу: кримінального права і кримінології; поліцейської діяльності та публічного адміністрування; адміністративного права та процесу; правоохоронної діяльності та поліціїстики, науково-дослідної лабораторії з проблем забезпечення діяльності поліції,.

Проведений захід дасть можливість поглибити знання з основних положень антикорупційного законодавства, отримати методичні рекомендації з організації роботи із запобігання та виявлення корупції, а також ознайомитися з міжнародними підходами до виховання доброчесності для працівників структур сфер безпеки та оборони.

Такі заходи відбуваються в університеті не вперше. Упродовж 2019 року було організовано та проведено нараду-семінар з питань організації роботи уповноважених осіб з питань запобігання та виявлення корупції закладів, установ і підприємств, що належать до сфери управління МВС України; Міжнародну науково-практичну конференцію «Особливості застосування антикорупційного законодавства: від розслідування до вироку суду», у межах якої організовано та проведено комунікаційний захід з антикорупційної тематики – круглий стіл на тему «Визначення корупційних ризиків у діяльності МВС, шляхи запобігання та протидії корупції в МВС». Співорганізаторами заходу виступили Міністерство внутрішніх справ, Кримінологічна асоціація України, Громадська спілка «Центр запобігання та протидії корупції», Громадська рада при Міністерстві внутрішніх справ.

За результатами проведеного заходу на офіційному веб-сайті МВС було розміщено рекомендації круглого столу, а також  виробничо-практичне видання «Методичні рекомендації щодо організації роботи із запобігання корупції юридичних осіб, що належать до сфери управління МВС», підготовлене працівниками університету спільно з Управлінням запобігання корупції та проведення люстрації МВС України. У ньому висвітлено теоретичні та практичні аспекти дієвого впровадження превентивних інструментів зі здійснення в межах повноважень заходів щодо запобігання і протидії корупції в закладах, установах і на підприємствах, що належать до сфери управління МВС.

ВЗГ ХНУВС