21 лютого у Харківському національному університеті внутрішніх справ традиційно відзначають Міжнародний день рідної мови. Працівники відділу соціально-гуманітарної роботи університету організували відеолекцію для курсантсько-студентської молоді вишу, яку провела старша викладачка кафедри українознавства факультету № 2 Наталія Єльнікова.

Лекторка зупинилась на історії виникнення свята, яка, на жаль, має трагічний початок. 21 лютого 1952 р. у Бангладеш (Східний Пакистан) із нечуваною жорстокістю розстріляли студентів-демонстрантів, які виступили проти урядової заборони на використання в країні своєї рідної – бенгальської мови. Лише у жовтні 1999 р. на ХІІІ сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО було запроваджено Міжнародний день рідної мови як привід для роздумів та зосередження уваги на мовному питанні. В Україні це свято відзначають із 2002 року. Відтоді воно стало ще одним днем пошанування рідної мови в кожному освітньому закладі, у бібліотеках, культурних центрах, просвітницьких організаціях України. 

Лекторка закцентувала увагу слухачів на знакових подіях з історії української мови та основних факторах, що вплинули на її формування, адже саме мова є найяскравішим маркером ідентичності народу.

Нехай кожна мова стане духовним джерелом єднання і міжнаціональної злагоди в багатонаціональному українському суспільстві. Шануйте і любіть рідну мову, розкривайте її велич і красу!

ВЗГ ХНУВС