Заява Генеральної секретарки Ради Європи Марії Пейчинович-Бурич з нагоди Міжнародного жіночого дня.

"Штучний інтелект дедалі більше формує світ, у якому ми живемо, – наші перспективи працевлаштування, результати медичного обслуговування, доступ до пільг та послуг. Список сфер, на які впливає ШІ, довгий і продовжує зростати. Якщо ми не навчимося використовувати потенціал ШІ для подолання нерівності, в тому числі гендерної, і запобігання дискримінації, ШІ може і стане силою, яка закріплює, увічнює і посилює нерівність.

Нещодавнє дослідження Ради Європи вказало на недоліки в існуючих механізмах запобігання дискримінації при розробці алгоритмічних систем. У ньому викладені шляхи використання технологій для сприяння рівності та необхідність оцінки впливу на права людини протягом усього життєвого циклу ШІ.

"Ми розпочали роботу над тим, щоб надати урядам важливі рекомендації за допомогою інструменту, що не є зобов'язуючим і стосується впливу систем штучного інтелекту, їхнього потенціалу для просування рівності, включаючи гендерну рівність, а також ризиків, які вони можуть спричинити у зв'язку з дискримінацією. Ця робота доповнює поточні переговори Ради Європи щодо укладення глобальної угоди про впровадження штучного інтелекту на основі прав людини, верховенства права та демократії.

"З огляду на зростаючу роль штучного інтелекту в нашому житті, цього року ми відзначаємо Міжнародний жіночий день із закликом використовувати можливості штучного інтелекту для виявлення упереджень і подолання гендерної нерівності. А також для забезпечення більш інклюзивного наративу та зображень. На цьому шляху будуть виклики, але потенційні ризики означають, що ми повинні бути наполегливими. Щоб протидіяти упередженості в системах штучного інтелекту, необхідна більш гендерно рівна і різноманітна робоча сила. Я закликаю до більш інклюзивної освіти та навчання цифровим навичкам по всій Європі, забезпечення набагато більшої диверсифікації у науці, технологіях, інженерії та математиці (STEM).

"Вирішення проблем, пов'язаних з новими технологіями, в тому числі зі штучним інтелектом, є одним з пріоритетних напрямків нової Стратегії гендерної рівності на 2024-2029 роки, прийнятої цього тижня Радою Європи. Нова Стратегія підтверджує високий рівень відданості держав-членів досягненню гендерної рівності в Європі для всіх. Це зобов'язання вимагає дій. Враховуючи розвиток систем штучного інтелекту, ми повинні активізувати наші зусилля для подолання розриву в рівності".

Заяву Генеральної секретарки переклав українською мовою проєкт Ради Європи «Боротьба з насильством стосовно жінок в Україні – ЕТАП ІІ» (COVAW-II).

Джерело: https://www.coe.int/web/portal/home