Війна Росії проти України привернула підвищену увагу до ризику для бойової ефективності і життя жінок, зв’язаного з неадекватним військовим спорядженням.

Саме важливості адаптації війська до гендерної специфіки присвячена виставка української НГО «Arm Women Now» («Озброїмо жінок зараз»), що відкрилась минулого тижня у штаб-квартирі НАТО.

«Після десятків років зусиль, спрямованих на інтеграцію гендерних перспектив у збройні сили, відсутність одностроїв і військового спорядження, спеціально розроблених відповідно до потреб жінок, залишається значною проблемою в багатьох країнах», – сказала спеціальна представниця Генерального секретаря НАТО у справах жінок, миру і безпеки Ірен Феллін у своєму вступному слові. «Ця виставка підкреслює нашу відданість втіленню принципів порядку денного жінок, миру і безпеки у конкретні дії, зняттю перешкод на шляху повної, рівної, безпечної і значущої участі жінок у справах миру і безпеки, як зазначено в нашій новій Політиці ЖМБ, яка має бути затверджена на прийдешньому саміті НАТО у Вашингтоні», – зазначила вона.

У відкритті також взяли участь постійна представниця США при НАТО посол пані Джуліанна Сміт, заступник голови Військового комітету НАТО генерал-лейтенант Ендрю Ролінг і засновниця #ArmWomenNow і депутатка Верховної Ради України Ірина Никорак.

Цей проєкт покликаний просувати рівність, достоїнство і повагу до жінок в секторі безпеки і оборони. #ArmWomenNow є лідером з розробки і виробництва одностроїв, бронежилетів та іншого нелетального військового спорядження, спеціально розробленого з урахуванням жіночої антропометрії, яке безкоштовно передається тисячам жінкам-віськовослужбовицям.

Докладніше:

https://cutt.ly/ZepZod4R

Джерело: https://www.facebook.com/NATOinUkraine